Το πρώτο σύστημα γεωθερμίας που στηρίζεται στην αξιοποίηση μάγματος δημιουργήθηκε στην Ισλανδία. Στην περιοχή Κράφλα, που βρίσκεται στη Βορειοανατολική Ισλανδία, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο πηγάδι βάθους 2.100 μέτρων. Η διάνοιξη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Icelandic Deep Drilling Project (Ισλανδικό Πρόγραμμα Βαθέων Γεωτρήσεων) και ο σκοπός της διάνοιξης του πηγαδιού, όπως και άλλων αντιστοίχων, ήταν ο εντοπισμός γεωθερμικών πηγών με υψηλές θερμοκρασίες.

Στην περίπτωση του πηγαδιού της Κράφλα, όπως τονίζεται στην εκτεταμένη αναφορά που κάνει η επιθεώρηση «Geothermics», η ανεύρεση και η διάτρηση του μάγματος (που είναι ρευστοποιημένα πετρώματα) αποτέλεσε εξαιρετικά σπάνια συγκυρία.

Ο επίτιμος καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Γουίλφρεντ Ελντερς, που επόπτευσε στη χώρα τη διάνοιξη τριών πηγαδιών, ανέφερε ότι η διάτρηση μάγματος είναι κάτι πολύ σπάνιο και πως έχει συμβεί στο παρελθόν μία ακόμη φορά μόνο, το 2007 στη Χαβάη.

Η θερμοκρασία των ρευστοποιημένων πετρωμάτων υπολογίστηκε στους 900 με 1.000 βαθμούς Κελσίου. Το συγκεκριμένο πηγάδι διανοίχθηκε κοντά στον κρατήρα του ηφαιστείου Βίτι.

Το ηφαίστειο είχε εκραγεί το 1724. Οι επιστήμονες του Προγράμματος Βαθέων Γεωτρήσεων σε συνεργασία με την Εθνική Εταιρεία Ενέργειας της χώρας και άλλες εταιρείες έντυσαν εσωτερικά το φρεάτιο της γεώτρησης με ατσάλινα τοιχώματα στερεωμένα με τσιμέντο και διοχέτευσαν μέσα στον σωλήνα νερό που μετατράπηκε αμέσως σε υπέρθερμο ατμό.

Η θερμοκρασία του ατμού ξεπερνούσε τους 450 βαθμούς και ξεπηδούσε από το φρεάτιο με μεγάλη πίεση, αρκετή για να προσφέρει ενέργεια επτά φορές περισσότερη από ό,τι σε ένα τυπικό γεωθερμικό φρεάτιο. Η ισχύς εκτιμάται στα 36 Megawatt, αρκετή για την ηλεκτροδότηση μιας μικρής πόλης.