Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων συγκλονίζει το Κάιρο την Παρασκευή, προκαλώντας τον θάνατο έξι ατόμων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 90.

Τέσσερις ξεχωριστές εκρήξεις, με διαφορά ωρών μεταξύ τους, έπληξαν σημεία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα με στόχους τις δυνάμεις ασφαλείας. Η πρώτη επίθεση έγινε τα ξημερώματα με στόχο το αρχηγείο της αστυνομίας, ενώ ελάχιστες ώρες αργότερα δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε με στόχο διμοιρία κοντά σε σταθμό του μετρό -για να ακολουθήσει τρίτη επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στην Γκίζα.

Η συγκυρία των επιθέσεων έχει ισχυρό συμβολισμό -γίνεται την παραμονή της τρίτης επετείου της εξέγερσης που είχε καταλήξει στην πρώτη του Μουμπάρακ. Οι επιθέσεις στο κέντρο του Καΐρου εντείνουν τις ανησυχίες για γαλβανισμό των υποστηρικτών των ισλαμιστών και περιδίνηση της χώρας βαθύτερα στο χάος.

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους και 47 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί έξω από τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίαςστο κέντρο του Καΐρου, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που μετέδωσε η επίσημη αιγυπτιακή τηλεόραση.

Η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον κτιρίων αμέσως μετά την ισχυρή έκρηξη.

Η έκρηξη σχημάτισε βαθύ κρατήρα στο πεζοδρόμιο έξω από το γενικό αρχηγείο της αστυνομίας, η πρόσοψη του οποίου καταστράφηκε ολοσχερώς. Σοβαρές ζημιές υπέστη και το παρακείμενο μουσείο. Ο δρόμος έχει καλυφθεί από σπασμένα τζάμια, κομμάτια από σίδερα και ξύλα, ενώ η πύλη του αρχηγείου έχει καταστραφεί.

«Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας, στο κέντρο της πόλης», δήλωσε ο στρατηγός Χάνι Αμπντελατίφ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Η επίσημη τηλεόραση μετέδωσε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 47 τραυματίστηκαν, ενώ ο πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για έναν νεκρό.

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 06.30′ τοπική ώρα, πριν ανοίξουν οι υπηρεσίες και οι δρόμοι ήταν σχετικά άδειοι.

Η εφημερίδα al-Ahram γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι ένας μεταξύ των νεκρών ήταν ο καμικάζι. Δεν είναι ακόμη σαφές αν τα θύματα ήταν αστυνομικοί ή πολίτες.

Νωρίτερα, από την κρατική τηλεόραση είχε γίνει γνωστό πως σκοτώθηκε ένας αξιωματικός της αστυνομίας και τραυματίστηκαν 15 άνθρωποι σε άλλη βομβιστική επίθεση στο Κάιρο.

Το απόγευμα, σημειώθηκε τέταρτη έκρηξη έξω από κινηματογράφο, σε πολυσύχναστο δρόμο της πόλης, την ώρα που περνούσε κομβόι οχημάτων των δυνάμεων ασφαλείας, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός περαστικού.

Οι εκρήξεις σημειώνονται την επομένη της επίθεσης στην πόλη Μπένι Σουέιφ, 100 χλμ. νοτίως του Καΐρου, κατά την οποία πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας αποτελούν συχνά, στόχο σειράς επιθέσεων που συγκλονίζουν την Αίγυπτο από τον Ιούλιο, όταν ο στρατός απέπεμψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Τον Δεκέμβριο 16 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον των κεντρικών γραφείων των υπηρεσιών ασφαλείας στη βόρεια πόλη Μανσούρα.

Η μεταβατική κυβέρνηση αποδίδει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, το κόμμα από το οποίο προέρχεται ο Μόρσι.