«Τρομοκράτες» χαρακτήρισε τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Κίεβο ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μικόλα Αζάροφ, ενώ πιο διαλλακτική στάση κράτησε ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση, συναντήθηκε με ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Ο Γιανουκόβιτς επισήμανε, σε ανακοίνωσή του, ότι δεν επιθυμεί αιματοχυσία και δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, επιτρέποντας έτσι να δημιουργηθούν συγκρατημένες προσδοκίες σχετικά με το ενδεχόμενο μιας λύσης στην πολιτική κρίση μέσω διαπραγμάτευσης.

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τον θάνατο τριών ατόμων χθες τη νύχτα, ο Γιανουκόβιτς κάλεσε τους πολίτες να μην υποκύψουν στο κάλεσμα των «πολιτικών εξτρεμιστών», ενώ υπογράμμισε: «Είμαι κατά της αιματοχυσίας, κατά της χρήσης βίας κατά της υποκίνησης στη βία και την εχθρότητα».

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του ουκρανού προέδρου, ο Γιανουκόβιτς, μαζί με συμβούλους του, έχει ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με τους τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης, τον πρώην πυγμάχο Βιτάλι Κλίτσκο, τον πρώην υπουργό Οικονομίας Αρσένι Γιατσενιούκ και τον ακροδεξιό εθνικιστή Ολέγ Τιαχνίμποκ.

Την ώρα που ξεκινούσε η συνάντηση αυτή, μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας με μαύρα κράνη ετοιμάζονταν για μία ακόμη προσπάθεια να απωθήσουν τους διαδηλωτές από τον δρόμο που οδηγεί στο κεντρικό κτίριο της κυβέρνησης και το κοινοβούλιο, όπου από την Κυριακή σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις.

Ένα τεθωρακισμένο όχημα κινούνταν κατά μήκος της οδού Γκρουτσέφσκι ακολουθούμενο από αστυνομικούς που κρατούσαν ασπίδες, απωθώντας τους διαδηλωτές.

Η επιχείρηση της αστυνομίας σταμάτησε λίγο πριν από την πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου έχουν κατασκηνώσει εδώ και δύο μήνες οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.

«Τρομοκράτες από την Μαϊντάν (πλατεία Ανεξαρτησίας) έχουν πιάσει δεκάδες ανθρώπους και τους έχουν χτυπήσει. Δηλώνω επισήμως ότι πρόκειται για εγκληματίες που θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», υπογράμμισε ο Αζάροφ μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι υποκινούν «εγκληματικές ενέργειες» καλώντας σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν, όπως είπε, αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ουκρανία.