Για είκοσι χρόνια μπορεί να παραταθεί η εκμετάλλευση των αντιδραστήρων 5 και 6 του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι, στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τη γαλλο-ρωσική κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο των μονάδων του πυρηνικού εργοστασίου.

Οι αναλυτές της Electricite de France και της Concern Rosenergoatom εκτιμούν πως οι μονάδες του Κοζλοντούι, οι οποίες παράγουν ενέργεια 1000 MW, μπορούν να λειτουργούν επί τουλάχιστον 20 χρόνια, δήλωσε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι Ιβάν Γκένοφ.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Novinite, ότι οι μονάδες αυτές είναι πιθανόν να λειτουργούν και πέραν του παραπάνω χρόνου, για μία ακόμη δεκαετία.

Η διοίκηση του πυρηνικού σταθμού υπέβαλε στις 20 Δεκεμβρίου προς τη Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας, προπαρασκευαστικό πρόγραμμα για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής των δύο αντιδραστήρων.

Η άδεια εκμετάλλευσης της μονάδας 5 λήγει το 2017 και της μονάδας 6 το 2019.

– Ο σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Κοζλοντούι βρίσκεται 200 χιλιόμετρα βόρεια της Σόφιας και 5 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Κοζλοντούι στον Δούναβη ποταμό, στα σύνορα με την Ρουμανία.

Είναι ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας και ο μεγαλύτερος στην περιοχή. Οι προδιαγραφές κατασκευής του αντιδραστήρα προβλέπουν αντοχή σε σεισμό μέχρι 7 ρίχτερ. Σήμερα στο σταθμό λειτουργούν μόνο δύο αντιδραστήρες, ο 5 και ο 6, ισχύος χιλίων μεγαβάτ ο καθένας, που είναι αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος.