Αντιμέτωπη με τις βαρύτατες κατηγορίες της φορολογικής απάτης και του ξεπλύματος χρήματος βρίσκεται πλέον η πριγκίπισσα Κριστίνα της Ισπανίας, η μικρότερη κόρη του βασιλιά Χουάν Κάρλος και της Σοφίας, σε ένα ακόμη πλήγμα για τον θεσμό της μοναρχίας στη χώρα της Ιβηρικής.

Οπως μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και ισπανικά μέσα ενημέρωσης, δικαστής της Πάλμα ντε Μαγιόρκα έστειλε επισήμως στην Ινφάντα Κριστίνακλήση σε απολογία για την υπόθεση, στην οποία ενεπλάκη μέσω του συζύγου της βετεράνου αθλητή του χάντμπολ, Ινάκι Ουρντανγκαρίν. Η πριγκίπισσα Κριστίνα κατηγορείται για φορολογική απάτη και ξέπλυμα κεφαλαίων και καλείται να απολογηθείστις 8 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσαν οι δικαστικές αρχές της Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

Η απαγγελία κατηγορίας έρχεται στη χειρότερη στιγμή για τον βασιλιά Χουάν Kάρλος, ο οποίος γιόρτασε την Κυριακή τα 76α του γενέθλια και εμφανίσθηκε τη Δευτέρα σε στρατιωτική τελετή εξαντλημένος και στηριζόμενος σε πατερίτσες, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση από την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε στις 21 Νοεμβρίου στο ισχίο.

Ο δικαστής Χοσέ Κάστρο, ο οποίος ερευνά την υπόθεση από το 2010, αποφάσισε να πραγματοποιήσει έρευνα κατά της ινφάντα Κριστίνα για πρώτη φορά την άνοιξη του 2012, αλλά η απόφασή του ακυρώθηκε έπειτα από απόφαση της Εισαγγελίας.

Ο δικαστής ερευνά εάν η κόρη του Χουάν Κάρλος ενέχεται στις παράνομες δραστηριότητες του συζύγου της, πρώην ολυμπιονίκη του χάντμπολ, 45 ετών, που θεωρείται ύποπτος για υπεξαίρεση 5,8 εκατ. ευρώ από δημόσιους πόρους μαζί με τον συνεταίρο του Ντιέγο Τόρες, όταν ήταν πρόεδρος της εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ινστιτούτου Noos.

Σύμφωνα με την El Pais, ο δικαστής Χοσέ Κάστρο ύστερα από πολύμηνες έρευνες έχει συγκεντρώσει πολλά επιβαρυντικά στοιχεία σε έναν φάκελο 227 σελίδων.

Υπό τον φόβο της ισπανικής Δικαιοσύνης, η 48χρονη πριγκίπισσα μετακόμισε τον περασμένο Ιούλιο μαζί με τα παιδιά της στην Ελβετία.