Σοκαριστικές αποκαλύψεις – οι οποίες, ωστόσο, αμφισβητούνται – για τον τρόπο με τον οποίο ο νεαρός ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται ότι εκτέλεσε τον θείο του, άλλοτε έναν από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του καθεστώτος, φιλοξενεί την Παρασκευή η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες που έλαβε από τη Λαϊκή Κίνα, σύμφωνα με τις οποίες ο 67χρονος Γιανγκ Σονγκ Τάεκ βρήκε μαρτυρικό θάνατο, καθώς ο ανιψιός του διέταξε να τον γδύσουν και να τον ρίξουν – μαζί με πέντε άλλους συνεργάτες του – σε ένα κλουβί όπου υπήρχε μια αγέλη σκυλιών, τα οποία είχαν αφεθεί ατάιστα για τρεις ημέρες!

Ωστόσο, η αμερικανική εφημερίδα Washington Post υποστηρίζει ότι η πληροφορία αυτή «πιθανότατα δεν είναι αληθής».

Η αγέλη των άγριων ζώων χρειάστηκε περισσότερη από μία ώρα να κατασπαράξει τους έξι ανθρώπους, σε μια τιμωρία που αποκαλείται «κουάν γιουέ», ή εκτέλεση με σκύλους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κινεζική εφημερίδα Γουέν Γέι Πο, την οποία αναπαράγει η Daily Mail.

Περιγράφοντας μια απίστευτη εικόνα μεσαιωνικής βαρβαρότητας, η κινεζική εφημερίδα αναφέρει ότι την όλη αποτρόπαιη διαδικασία παρακολούθησε προσωπικά ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν, συνοδευόμενος από 300 αξιωματούχους – στέλνοντάς τους ένα σαφές μήνυμα για το τι τους περιμένει σε περίπτωση που δεν του είναι απολύτως υποταγμένοι, αναφέρει η Daily Mail.

«Αποφασίσαμε να απομακρύνουμε τους φραξιονιστές που λειτουργούσαν στο κόμμα μας», αρκέστηκε να πει την Πρωτοχρονιά στο μήνυμά του για τον νέο χρόνο ο Κιμ Γιονγκ Ουν, αναφερόμενος στην εκτέλεση του Γιανγκ Σονγκ Τάεκ, του ανθρώπου που λειτούργησε ως προστάτης του όταν διαδέχθηκε στην εξουσία τον πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Η «διάψευση»

Η πληροφορία που θέλει τον ηγέτη της Βορείου Κορέας να έριξε τον θείο του σε 120 πεινασμένους σκύλους πιθανότατα δεν ισχύει, γράφει η Washington Post, αναφέροντας τους πέντε λόγους για τους οποίους αυτό το περιστατικό μάλλον δεν συνέβη ποτέ.

Σύμφωνα με την Washington Post, η φήμη ξεκίνησε από μία εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, την Wen Wei Po, η οποία δημοσίευσε την ιστορία στις 12 Δεκεμβρίου. Την παραμονή των Χριστουγέννων, εφημερίδα της Σιγκαπούρης αναδημοσίευσε την πληροφορία, η οποία σύντομα έφτασε να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Γιατί, όμως, η πληροφορία αυτή είναι -πιθανότατα – ψεύτικη;

Πρώτον: Η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ δεν θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστη. Ανάμεσα σε 21 εφημερίδες, η Wei Wei Po βρίσκεται στη 19η θέση της κατάταξης αξιοπιστίας. Μάλιστα, η εφημερίδα δημοσιεύει την πληροφορία, χωρίς να αναφέρει κάποια πηγή.

Δεύτερον: τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν ασχοληθεί με την ιστορία εδώ και σχεδόν ένα μήνα από τότε που κυκλοφόρησε. Πολλοί τη θεωρούν αξιόπιστη, επειδή η Wen Wei Po ευθυγραμμίζεται με την κεντρική κυβέρνηση της Κίνας.

Ωστόσο, θα περίμενε κανείς η πληροφορία να εμφανιστεί και σε άλλα μέσα ενημέρωσης που έχουν στενότερη σχέση με την ηγεσία του ΚΚ της Κίνας, όπως το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα ή η People’s Daily. Αντιθέτως, όλα τα άλλα κινεζικά ΜΜΕ επιμένουν στην ίδια ιστορία: ο θείος του Κιμ Γιονγκ Ουν σκοτώθηκε είτε από πολυβόλο, είτε από αντιαεροπορικά πυρά.

Τρίτον: Οπως αναφέρει η Washington Post, ούτε τα ΜΜΕ της Νοτίου Κορέας έχουν κάνει αναφορά στην ιστορία, γεγονός που κρίνεται μάλλον ύποπτο, καθώς τα νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ μεταδίδουν συχνά ειδήσεις που παρουσιάζουν την Βόρειο Κορέα με αρνητικό τρόπο.

Τέταρτον: Η ιστορία είδε το φως της δημοσιότητας στις 12 Δεκεμβρίου και από τότε τα ασιατικά ΜΜΕ την αγνοούν. Εάν ήταν αληθινή, αναφέρει ο συντάκτης της Washington Post, θα είχε ήδη επιβεβαιωθεί και αναμεταδοθεί.

«Φαίνεται ότι τα ασιατικά ΜΜΕ συμπεριφέρονται στην ιστορία, με τον τρόπο που αντιδρούν τα αμερικανικά ΜΜΕ στις πληροφορίες του National Enquirer ότι η Χίλαρι Κλίντον εμπλέκεται σε σεξουαλικό σκάνδαλο: αγνοώντας τη» γράφει η εφημερίδα.

Πέμπτον: η ιστορία ότι δολοφονήθηκε από εκτελεστικό απόσπασμα φαντάζει πιο πιθανή, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι δικάστηκε από στρατιωτικό δικαστήριο.

Ωστόσο, ο συντάκτης παραδέχεται ότι παρόλο που η ιστορία φαντάζει εξαιρετικά απίθανη, δεν υπάρχει τρόπος να διαψευστεί, ενώ ακόμα και αναλυτές που είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντί της, δηλώνουν ότι δεν μπορούν και να την αποκλείσουν.

Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που θα οδηγούσε τόσα πολλά μέσα ενημέρωσης να μεταδώσουν μια τέτοια ιστορία: Σχεδόν κάθε πληροφορία, όσο παράλογη και αν ακούγεται, θα μπορούσε να αποδειχθεί αληθινή, δεδομένων και των ελάχιστων πληροφοριών που έρχονται από τη χώρα.

Ο νεαρός ηγέτης της Β. Κορέας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.