Μια Ιταλίδα η οποία δήλωσε σε καταχώρισή της στο Internet ότι χρωστά τη ζωή της σε φάρμακα που αναπτύχθηκαν χάρη σε τεστ που έγιναν σε ποντίκια εργαστηρίου, εμφανίσθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή για να απαντήσει σε ύβρεις που δέχθηκε από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων.

Η Κατερίνα Σίμονσεν, 25 ετών, δέχθηκε προσβολές και ύβρεις, τις οποίες πολιτικοί έσπευσαν να καταδικάσουν, αφού ανέβασε στο Facebook ένα κείμενο υπέρ των δοκιμών των φαρμάκων σε ζώα.

«Χωρίς αυτές, θα είχα πεθάνει όταν ήμουν εννέα ετών», έγραψε η Σίμονσεν, η ιστορία της οποίας κυριαρχεί στις εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια της Ιταλίας.

Ενας ακτιβιστής κατά της ζωοτομίας απάντησε στο Facebook: «Ας πέθαινες αύριο. Δεν θα θυσίαζα ούτε το χρυσόψαρό μου για σένα». Ένας άλλος σχολίασε: «Αν είχες πεθάνει όταν ήσουν παιδί, δεν θα έδινε κανένας δεκάρα».

Σοκαρισμένη από τον τόνο των μηνυμάτων, η Σίμονσεν, η οποία πάσχει από μια σπάνια συγγενή αναπνευστική νόσο που απαιτεί να είναι συνδεδεμένη με φιάλες οξυγόνου, έφτιαξε ένα βίντεο το οποίο έχει μεταδοθεί σήμερα επανειλημμένα από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

«Θέλω να πάρω πτυχίο ώστε να μπορώ να βοηθήσω να σώζονται ζώα», λέει η Σίμονσεν, η οποία μιλάει ενώ φορά μάσκα οξυγόνου. Έχει μερικά σκυλιά και σπουδάζει στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια για να γίνει κτηνίατρος.

«Έλαβα μηνύματα που λένε ότι οι ζωές 10 αρουραίων είναι πιο σημαντικές από τη δική μου. Δεν ξέρω σε ποιο πλανήτη ζουν αυτοί οι άνθρωποι και ποιος τους μεγάλωσε», λέει ξεσπώντας σε δάκρυα. «Είμαι ζωντανή χάρη στους γιατρους, στα φάρμακα και στα ζώα που έπρεπε να θυσιαστούν».

Η μητέρα της είπε σε ιταλική εφημερίδα πως έλαβε μηνύματα υποστήριξης στο Facebook και το Twitter απ’ όλο τον κόσμο, ανάμεσα στα οποία και ένα από τον Ματέο Ρέντσι, το δημοφιλή ηγέτη της κεντροαριστεράς που αναμένεται ευρέως ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

Το βράδυ της Κυριακής θέλησε να παρέμβει στην όλη υπόθεση και ο γιατρός Αντρέα Βιανέλο, υπεύθυνος της κλινικής αναπνευστικών νοσημάτων της πολυκλινικής της Πάδοβας.

«Στην περίπτωση της κοπέλας αυτής τα τεστ στα πειραματόζωα ήταν πραγματικά ζωτικής σημασίας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», τόνισε ο Βιανέλο.

«Καλώ τις φαρμακοβιομηχανίες να υιοθετήσουν μια νέα μέθοδο: να γράφουν με μεγάλα γράμματα στα κουτιά των νέων σκευασμάτων τους αν έχουν γίνει τεστ σε ζώα, ώστε ο καθένας να μπορεί να διαλέγει με πλήρη επίγνωση αν θέλει να υποβάλλεται στις θεραπείες αυτές».

Παράλληλα, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι το όλο θέμα πρέπει να τύχει, στο εξής, πιο προσεκτικής προσέγγισης, χωρίς επικίνδυνους φανατισμούς.

Δεν λείπουν και περιπτώσεις βιολόγων οι οποίοι υποφέρουν από σπάνιες ασθένειες και που επέλεξαν να μιλήσουν στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai για να τονίσουν ότι «μπόρεσαν να επιβιώσουν παρά, και όχι χάρη, στα πειράματα που έγιναν σε αθώα και μη χρήσιμα, δυστυχώς, ζώα».