Σε 21 συλλήψεις προχώρησε τη Δευτέρα η γαλλική αστυνομία στο πλαίσιο έρευνας για παράνομη διακίνηση κρέατος αλόγων στη Γαλλία από την Ισπανία.

Οι έρευνες αφορούν την εμπορευματοποίηση του κρέατος από άλογα που προηγουμένως είχαν χρησιμοποιηθεί στην επιστημονική έρευνα φαρμακευτικών εταιρειών, σε εργαστήρια ή σε κέντρα ιππασίας.

Η αστυνομία, όπως μετέδωσε η εφημερίδα «Le Monde», πραγματοποίησε έρευνες σε αγορές 11 περιοχών της επικράτειας, πετυχαίνοντας την εξάρθρωση του συγκεκριμένου δικτύου.

Όλα ξεκίνησαν μετά από ανώνυμη καταγγελία για παράνομη διακίνηση κρέατος αλόγου σε επιχείρηση στη Ναρμπόν, κοντά στη Μασαλία.

H καταγγελία έγινε για 200 άλογα, τα οποία είχαν παλαιότερα χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς και έφεραν πιστοποιητικά, που απαγόρευαν τη σφαγή τους για κατανάλωση.

Το δίκτυο, ωστόσο, είχε δημιουργήσει πλαστά πιστοποιητικά για μεταπώλησή τους σε κρεοπωλεία τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία, πιθανότητα και στην Ιταλία.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι τουλάχιστον τρεις κτηνίατροι, καθώς και αρκετοί έμποροι κρεάτων.

«Για παράδειγμα, ένα άλογο σε ένα κέντρο ιππασίας, το οποίο θα έπρεπε να τελειώσει τη ζωή του ήσυχα σε ένα λιβάδι, καταλήγει στο σφαγείο, ενώ έχει υποβληθεί σε φαρμακευτικές αγωγές που καθιστούν το κρέας του ακατάλληλο προς κατανάλωση», τόνισε πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

«Το άλογο του εργαστηρίου το χρησιμοποιούν για αιμοληψίες προκειμένου να παρασκευαστούν φάρμακα ή ως πειραματόζωο», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η πηγή αυτή τόνισε ότι εκατοντάδες άλογα, ορισμένα από τα οποία είχαν αγοραστεί από τη φαρμακοβιομηχανία Sanofi, πωλήθηκαν προς κατανάλωση μετά την πλαστογράφηση ή την εξαφάνιση των κτηνιατρικών πιστοποιητικών τους.