Ο πανίσχυρος θείος του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος θεωρείτο μέντοράς του, καθαιρέθηκε από τη θέση υψηλής ευθύνης που κατείχε στους κόλπους του στρατού και συνεργάτες του εκτελέστηκαν, δήλωσαν την Τρίτη νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι.

Σε έκθεσή τους που παρουσίασαν ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, οι νοτιοκορεατικές Υπηρεσίες Πληροφοριών αναφέρουν ότι ο Γιανγκ Σονγκ Ταέκ απομακρύνθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας, του πιο ισχυρού οργάνου λήψης αποφάσεων της χώρας, δήλωσε νοτιοκορεάτης βουλευτής.

Εάν επιβεβαιωθεί η καθαίρεση του Γιανγκ Σονγκ Ταέκ θα είναι η πιο σημαντική πολιτική ανατροπή στους κόλπους της βορειοκορεατικής ηγεσίας μετά την άνοδο στην εξουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν τον Δεκέμβριο του 2011.

Στη διάρκεια έκτακτης συνόδου με την κοινοβουλευτική επιτροπή, οι νοτιοκορεατικές Υπηρεσίες Πληροφοριών τόνισαν ότι ο Γιανγκ «απομακρύνθηκε πρόσφατα από τη θέση του και ότι δύο συνεργάτες του εκτελέσθηκαν δημοσίως στα μέσα Νοεμβρίου» τόνισε ο βουλευτής Γιουνγκ Τσονγκ-Ράε.

«Όλα τα μέλη του στρατού ενημερώθηκαν για τις εκτελέσεις αυτές. Από τότε χάθηκαν τα ίχνη του Σονγκ Ταέκ» πρόσθεσε.

Ο Γιανγκ Σονγκ Ταέκ, σύζυγος της αδελφής του Κιμ Γιονγκ Ιλ αποτελούσε επί δεκαετίες σημαντική προσωπικότητα στους κόλπους της βορειοκορεατικής ηγεσίας. Υπήρξε ο καθοδηγητής του ανηψιού του στα πρώτα βήματά του στην προεδρία της χώρας.