Περίπου 200 διαδηλωτές κατέλαβαν την Τρίτη τέσσερα υπουργεία στη Λισαβόνα για να διαμαρτυρηθούν για τις νέες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος υιοθετήθηκε την Τρίτη από την πορτογαλική Βουλή.

Οι διαδηλωτές, που πρόσκεινται στο συνδικάτο CGTP, συγκεντρώθηκαν στις αίθουσες εισόδου των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Περιβάλλοντος και Οικονομίας και απαίτησαν να γίνουν δεκτοί από τους υπουργούς για να τους εκφράσουν την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα λιτότητας.

«Εισήλθαμε με ειρηνικό τρόπο. Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: δεν αποδεχόμαστε αυτόν τον προϋπολογισμό, ούτε τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτόν», δήλωσε ένα από τα ηγετικά στελέχη του CGTP, ο Λιμπέριο Ντομίνγκες.

Στο υπουργείο Οικονομικών περίπου 100 άνθρωποι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κτιρίου ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του κεντροδεξιού Πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

«Έχει έρθει η ώρα να παραιτηθεί η κυβέρνηση», «Δεν θέλουμε φασίστες στην εξουσία», φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ κάποιοι εξ αυτών κρατούσαν πανό που έγραφαν «έξω η κυβέρνηση».

Μια αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του CGTP έγινε για λίγο δεκτή από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης Έλντερ Ροζαλίνιο που τους εξήγησε, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, ότι τα μέτρα λιτότητας είναι απαραίτητα.

Χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί το πρωί, έπειτα από έκκληση του CGTP, μπροστά από το κοινοβούλιο για να καταγγείλουν τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις των δημόσιων υπαλλήλων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2014.