Η αστυνομία της Πολωνίας διέλυσε, κάνοντας χρήση πλαστικών σφαιρών, ομάδες των κουκουλοφόρων ακροδεξιών νεαρών που πυρπόλησαν αυτοκίνητα και ένα αστυνομικό φυλάκιο κοντά στη ρωσική πρεσβεία, στη Βαρσοβία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους για τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της χώρας.

Η Πολωνία ανέκτησε την ανεξαρτησία της στις 11 Νοεμβρίου 1918, αφού είχε σβηστεί από τον ευρωπαϊκό χάρτη από τη Ρωσία, την Πρωσία και την Αυστροουγγαρία οι οποίες είχαν μοιραστεί μεταξύ τους τα εδάφη της, στα τέλη του 18ου αιώνα

Η επέτειος γιορτάζεται κάθε χρόνο, ωστόσο είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που εξελίχθηκε σε ένα «κυνηγητό» μεταξύ αστυνομικών και ταραξιών στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από ακροδεξιά εξωκοινοβουλευτικά κινήματα. Οι συγκεντρωμένοι, που κρατούσαν σημαίες της χώρας και φώναζαν συνθήματα όπως «Θεός, Τιμή, Πατρίδα», ζητούσαν κυρίως την παραίτηση της φιλελεύθερης κυβέρνησης του Ντόναλντ Τουσκ.

Ορισμένοι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν επίσης σε αστυνομικούς, εκτοξεύοντας εναντίον τους πέτρες και μπουκάλια. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 15 άνθρωποι συνελήφθησαν, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, περίπου 50.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση. Οι Αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα την εκτίμησή τους για τον αριθμό των συγκεντρωμένων.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η πορεία ο δήμος της Βαρσοβίας αποφάσισε να διαλύσει τη συγκέντρωση, μετά τα επεισόδια που προκάλεσαν οι νεαροί κουκουλοφόροι, ορισμένοι εκ των οποίων έφεραν ως διακριτικά τα σύμβολα διαφόρων ποδοσφαιρικών ομάδων.

Οι ταραξίες έκαψαν ένα αστυνομικό φυλάκιο κοντά στην πρεσβεία της Ρωσίας και έριξαν κροτίδες στο κτίριο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας εξέφρασε τη λύπη του για τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από την πρεσβεία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μάρτσιν Βοϊτσικόφσκι.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον χουλιγκανισμό. Καταδικάζουμε την παραβίαση του Συμφώνου της Βιέννης», πρόσθεσε.

Νωρίτερα οι κουκουλοφόροι είχαν επιτεθεί σε ένα κτίριο που έχει καταληφθεί από ακροαριστερούς, κατέστρεψαν πολλά αυτοκίνητα και έκαψαν, στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, μια καλλιτεχνική εγκατάσταση, ένα μεγάλο ουράνιο τόξο με τεχνητά λουλούδια που συμβόλιζε την ανεκτικότητα.

«Περίπου 200 φασίστες χούλιγκαν επιτέθηκαν στην κατάληψή μας με πέτρες και βόμβες μολότοφ. Προσπάθησαν να μπουν μέσα αλλά καταφέραμε να τους απωθήσουμε», είπε ένας νέος που διαμένει στο κατειλημμένο κτίριο και αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομά του.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι είχε συμμετάσχει στην παραδοσιακή τελετή για τους εορτασμούς των 95 χρόνων από την ανεξαρτησία της Πολωνίας. Ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, πολλοί πολιτικοί και άλλοι αξιωματούχοι κατέθεσαν λουλούδια και στεφάνια στα μνημεία των ηρώων της χώρας.

Πολλές άλλες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα για να τιμηθεί η επέτειος. Η συντηρητική αντιπολίτευση του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι επέλεξε να οργανώσει μια τελετή στην Κρακοβία, στη νότια Πολωνία.