Δέκα ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace αναρριχήθηκαν την Παρασκευή στην πρόσοψη της Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη και ανήρτησαν πανό ζητώντας την αποφυλάκιση του πληρώματος του πλοίου Arctic Sunrise, τα μέλη του οποίου κρατούνται στη Ρωσία από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στη μία από τις προσόψεις της περίφημης Βασιλικής της Σαγράδα Φαμίλια, που είναι έργο του καταλανού αρχιτέκτονα Αντονι Γκαουντί, οι ακτιβιστές άπλωσαν πανό με τις φωτογραφίες των 30 συντρόφων τους που παραμένουν φυλακισμένοι στη Ρωσία.

Στο πανό είχαν γράψει τη λέξη «Ελευθερία» στα αγγλικά, στα ισπανικά και στα καταλανικά.

Οι ακτιβιστές της οργάνωσης παρέμειναν κρεμασμένοι στην πρόσοψη επί τρεις ώρες. «Επιλέξαμε τη Σαγράδα Φαμίλια επειδή είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Θέλουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα για την απελευθέρωση των συντρόφων μας παντού», εξήγησε ο Λουίς Φερεϊρίμ, εκπρόσωπος της Greenpeace στη Βαρκελόνη.

Το υπό ολλανδική σημαία πλοίο Arctic Sunrise κατελήφθη στις 19 Σεπτεμβρίου ενώ έπλεε στη Θάλασσα Μπάρεντς από άνδρες της ρωσικής ακτοφυλακής και οι 30 ακτιβιστές που επέβαιναν σε αυτό συνελήφθησαν.

Είχαν επιχειρήσει να κρεμάσουν ένα πανό σε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου της ρωσικής εταιρείας Gazprom διαμαρτυρόμενοι για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από την εξόρυξη του μαύρου χρυσού στην Αρκτική.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών σε πολλές χώρες. Στις 5 Οκτωβρίου πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λονδίνο, το Ελσίνκι, το Παρίσι, τη Στοκχόλμη και τη Βιέννη εκφράζοντας την υποστήριξή τους στους ακτιβιστές.

Η Σαγράδα Φαμίλια (Basílica y Templo Expiatorio de la Sagrada Familia) είναι μεγάλη ρωμαιοκαθολική εκκλησία στη Βαρκελώνη. Παρότι ημιτελής, η εκκλησία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και τον Νοέμβριο του 2010 εγκαινιάστηκε από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄.