Οκτώμισι εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Τσεχία σε μια ψηφοφορία που κρατά δύο μέρες, καλούνται να εκλέξουν τα 200 μέλη της νέας τσεχικής Βουλής και να αναδείξουν την νέα κυβέρνηση της χώρας.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ του Σαββάτου.

Οι πρόωρες εκλογές κατέστησαν αναγκαίες έπειτα από την παραίτηση, λόγω μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς και τηλεφωνικών υποκλοπών, τον περασμένο Ιούνιο, του πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας, επικεφαλής της κεντροδεξιάς τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού.

Το σκάνδαλο το οποίο ανάγκασε τον τέως πρωθυπουργό Νέτσας σε παραίτηση είχε πολλές διαστάσεις: δωροδοκία, διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας, μυστικές παρακολουθήσεις, αλλά και αρκετό «ροζ» χρώμα, με άμεσα εμπλεκόμενους από το στενό περιβάλλον του.

Εξαντλώντας τις δικαιοδοσίες που του παρέχει το Σύνταγμα της χώρας, ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν

(σοσιαλδημοκρατικής προέλευσης), είχε δώσει τότε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών στον οικονομολόγο και πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης της οποίας ηγείτο ο ίδιος ως πρωθυπουργός την περίοδο 1998-2002, στον Γίζι Ρούσνοκ, ο οποίος με την υπηρεσιακή κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα στις πρόωρες εκλογές, επτά μήνες πριν από την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής τους, τον ερχόμενο Μάιο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, ως αναμφισβήτητος νικητής των εκλογών εμφανίζεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, με τους Τσέχους Κομμουνιστές να ακολουθούν στη δεύτερη θέση και προφανώς να καλούνται μετά τις εκλογές με την σιωπηρή ανοχή τους να στηρίξουν μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η προβλεπόμενη νίκη των Τσέχων Σοσιαλδημοκρατών, δεν τους εξασφαλίζει ωστόσο αυτόματα την ανάληψη της εξουσίας, αφενός διότι δεν θα έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία για αυτοδύναμη κυβέρνηση και αφετέρου διότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αν όχι και αδύνατη, η αναζήτηση ενός εταίρου για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και, καθώς δεν αναμένονται κάποιες άλλες δυνατότητες κυβερνητικού συνασπισμού, η εκδοχή μιας κυβέρνησής τους μειοψηφίας εμφανίζεται ως η πλέον πιθανή.

Το δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών του Πετρ Νέτσας, το οποίο ηγείτο του παραιτηθέντα τριμερούς κεντροδεξιού συνασπισμού, φέρεται να μειώνει στο ένα τρίτο τη δύναμή του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές στις 25 Μαΐου του 2010 και να βρίσκεται μόλις στην πέμπτη ή την έκτη θέση.

Ήττα στις εκλογές αναμένεται να υποστεί και το δεύτερο κόμμα της προηγούμενης κυβέρνησης το νεοφιλελεύθερο TOP-09 του αριστοκρατικής καταγωγής πρώην υπουργού Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, που στις δημοσκοπήσεις φέρεται να χάνει το ένα τρίτο του ποσοστού του και να βρίσκεται στην τέταρτη θέση.

Ήδη ο Σβάρτσενμπεργκ είχε υποστεί μια προσωπική ήττα τον περασμένο Ιανουάριο, όταν είχε χάσει στις προεδρικές εκλογές από το σημερινό πρόεδρο της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, τον πρώτο πρόεδρο της χώρας που έχει εκλεγεί απευθείας από το λαό.

Την τρίτη θέση -αν όχι και τη δεύτερη, πριν μάλιστα από το τσέχικο Κ.Κ.- διεκδικεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα του Τσέχου δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Αντρέι Μπάρμπις, που θεωρείται η τσέχικη έκδοση του επίσης δισεκατομμυριούχου Αυστρο-Καναδού επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ.

Η «Ομάδα Στρόναχ» ήταν υποψήφια στις αυστριακές βουλευτικές εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου αλλά αντί του διψήφιου ποσοστού που προσδοκούσε ο 81χρονος αρχηγός της «προσγειώθηκε» στο 5,7%.

Τα κόμματα του Στρόναχ και του Μπάρμπις, πέραν της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας τους έχουν κοινό χαρακτηριστικό το άφθονο χρήμα που διέθεσαν και διαθέτουν οι αρχηγοί τους, όπως και την διακηρυγμένη πρόθεσή τους να κυβερνήσουν τη χώρα σαν επιχείρηση.

Εκείνο βέβαια που διαφοροποιεί τον Στρόναχ από τον Μπάρμπις είναι πως ο μεν πρώτος στην προεκλογική του εκστρατεία είχε πλημμυρίσει τις αυστριακές εφημερίδες και άλλα Μέσα Ενημέρωσης με τις διαφημίσεις του, ενώ ο δεύτερος φρόντισε να αγοράσει δύο από τις σημαντικότερες εφημερίδες της Τσεχίας την «Ντνες» και την «Λίντοβε νόβινι» και να ιδρύσει μια ήδη αρκετά δημοφιλή δωρεάν εφημερίδα, ώστε ο ίδιος να αποκτήσει στο μεταξύ και τον τίτλο του «Τσέχου Μπερλουσκόνι» και ακόμη να γίνεται λόγος περί «μπερλουσκονοποίησης» της χώρας.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, οι Τσέχοι Σοσιαλδημοκράτες έχουν σταθερό προβάδισμα με ένα ποσοστό 22,8-28,5% (έναντι του 22,1% στις εκλογές του Μαΐου 2010), το Κομμουνιστικό Κόμμα κινείται μεταξύ 12,5 και 18% (11,3% το 2010), το κόμμα ΑΝΟ του δισεκατομμυριούχου Μπάρμπις στο 12-16,5 %, το ΤΟΠ-09 του Κάρολ Σβάρτσενμπεργκ στο 9-14,1 % (16,7%).

Ακολουθούν το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών του πρώην πρωθυπουργού Νέτσας στο 6,5 – 7,5% (20,2%), οι Χριστιανοδημοκράτες στο 5-6% (4,4%), ενώ το Κόμμα Δικαιωμάτων των Πολιτών, που είχε ιδρύσει ο σημερινός πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, μετά την αποχώρησή του από τους Σοσιαλδημοκράτες το 2002, εμφανίζεται με ποσοστό 3,5-5% (4,3% το 2010).