«Η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών (σ.σ. Ευρώπης και ΗΠΑ) θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω την απαραίτητη συνεργασία στον τομέα της συλλογής πληροφοριών» αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Η Γαλλία και η Γερμανία ανέλαβαν κοινή πρωτοβουλία, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να βρεθεί ως το τέλος του χρόνου πεδίο συνεννόησης με τις ΗΠΑ στα θέματα των πληροφοριών και των επικοινωνιών, μετά τις αποκαλύψεις για το εύρος της αμερικανικής κατασκοπείας.

«Πρέπει να σταματήσει (σ.σ. η κατασκοπεία) και να απαιτήσουμε εξηγήσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Γαλλία και η Γερμανία εξουσιοδοτήθηκαν από την ΕΕ να διεξάγουν συζητήσεις με τις ΗΠΑ με στόχο τον επαναπροσδιορισμό των αμοιβαίων σχέσεων που αφορούν στα ζητήματα κατασκοπείας, υπογράμμισαν οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ επισημαίνεται ακόμη ότι η συμμετοχή και άλλων χωρών σε αυτή τη πρωτοβουλία είναι ευπρόσδεκτη. Οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της υπάρχουσας ομάδας εργασίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ σχετικά με την προστασία των δεδομένων και απηύθυναν έκκληση για ταχεία και εποικοδομητική πρόοδο σε αυτό το θέμα.

Οι 28 σημείωσαν επίσης ότι συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με πιθανά κρούσματα κατασκοπείας και εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία ότι τα ζητήματα αυτά αφορούν ευρωπαίους πολίτες. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τόνισαν ακόμη τη στενή σχέση μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ και την αξία αυτής της εταιρικής σχέσης.

Παράλληλα, εξέφρασαν την πεποίθησή ότι η εταιρική αυτή σχέση θα πρέπει να βασίζεται σε σεβασμό και εμπιστοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων και της συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών. Οι ευρωπαίοι ηγέτες επεσήμαναν ότι η συλλογή πληροφοριών είναι καθοριστικό στοιχείο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Αυτό αφορά όπως τόνισαν οι 28, τις σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών αλλά και στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Η γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία παρουσιάσθηκε κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, «με στόχο να καταλήξουμε πριν από το τέλος της χρονιάς σε μια συμφωνία για τις αμοιβαίες σχέσεις» Ευρωπαίων και Αμερικανών σε ό,τι αφορά τη συλλογή πληροφοριών, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.

«Είμαστε όλοι σύμφωνοι πάνω στο κείμενο, και οι 28», διευκρίνισε ο Βαν Ρόμπαϊ, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για αντιρρήσεις των Βρετανών, παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ που έχουν και οι ίδιοι κατηγορηθεί ότι κατασκοπεύουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα την Ιταλία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε «θετική στάση», δήλωσε ο ιταλός ομόλογός του Ενρίκο Λέτα. Πράγμα σπάνιο, ο Κάμερον δεν έκανε δηλώσεις ούτε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής ούτε κατά την έξοδό του.

Ο Ενρίκο Λέτα πάντως διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Eνωση δεν θα αναστείλει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). «Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ αυτού του συμβάντος (των αναφορών για κατασκοπική δράση των ΗΠΑ) και των διαπραγματεύσεων για την TTIP», είπε ο Λέτα.

Ο ίδιος είπε πως οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν από την γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να απαιτήσουν διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ σχετικά με τις αναφορές για πρακτικές κατασκοπείας από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και ειδικά την NSA.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν αποφασίσει από κοινού ότι «για λογαριασμό των Ευρωπαίων υπάρχει η αμοιβαία επιθυμία για την αλήθεια», τόνισε ο ιταλός Πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν πληροφορίες», οι οποίες, μέσα στις προσεχείς εβδομάδες «θα βοηθήσουν στην αποσαφήνιση και τη συνεργασία με τις ΗΠΑ προκειμένου να γίνει ξεκάθαρο τι ακριβώς συνέβη και να αποφευχθεί η επανάληψη αυτού».