Το τέλος μιας πρακτικής που ισχύει από το 1994 προανήγγειλε η κουβανική κυβέρνηση μέσω της κυβερνητικής εφημερίδας Granma: Το σύστημα των δύο παράλληλων νομισμάτων θα καταργηθεί με στόχο η χώρα να αποκτήσει ένα πέσο για όλες τις χρήσεις.

Οι Κουβανοί εισπράττουν το μισθό τους και πληρώνουν για τα βασικά τους αγαθά στο σε πέσος (CUP), όμως τα εισαγόμενα είδη και οι υπηρεσίες όπως ο τουρισμός υπολογίζονται σε «μετατρέψιμα πέσος» (CUC), τα λεγόμενα «κουβανικά δολάρια».

Κάθε CUC αναλογεί σε 1 δολάριο HΠΑ, ή 25 πέσος από αυτά που παίρνουν στα χέρια τους οι πολίτες.

Στην επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται πάντως ότι η «νομισματική ενοποίηση» δεν θα λύσει από μόνη της όλα τα προβλήματα, όμως είναι απολύτως απαραίτητη για να εγγυηθεί την αξία του εθνικού νομίσματος και την αποκατάστασή του σαν μέσο συναλλαγής.

Οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά, αρχικά από τα νομικά πρόσωπα για την ενίσχυση της οικονομίας, των εξαγωγών και στη συνέχεια θα περάσει στα φυσικά πρόσωπα.

Όπως είναι φυσικό, η διαφορά στις τιμές των αγαθών για τους κατόχους των δύο νομισμάτων είναι μεγάλη.

Αντίστοιχα, δημιούργησε ακόμα και στην Κούβα τους λίγους προνομιούχους που είχαν στην κατοχή τους τα μετατρέψιμα πέσος και τους πολλούς που δεν τα είχαν στην κατοχή τους και πληρώνονταν σε ένα νόμισμα πολύ χαμηλότερης αξίας, αλλά (το κυριότερο) αγοραστικής δύναμης.