Το ένα τέταρτο της βουλευτικής του αποζημίωσης για έναν μήνα θα χάσει ο Φιλίπ Λερέ, βουλευτής με το κεντροδεξιό UMP, επειδή κρίθηκε ότι προσέβαλε με σεξιστικό τρόπο γυναίκα συνάδελφό του την ώρα που εκείνη μιλούσε: Ενώ η Βερονίκ Μασονό των Οικολόγων ανέπτυσσε τις θέσεις της, ο Λερέ, ένας 45χρονος βουλευτής από τη Βρετάνη, άρχισε να… κακαρίζει.

«Φτάνει πια, δεν είμαι κότα» διαμαρτυρήθηκε η βουλευτής, προκαλώντας και την παρέμβαση του προεδρεύοντος του Σώματος ο οποίος επέπληξε έντονα τον φαλλοκράτη βουλευτή και διέταξε τη διακοπή της συνεδρίασης «για ένα λεπτό μέχρι όλοι να σοβαρευτούμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το απαράδεκτο «αστείο» του Λερέ αναζωπύρωσε τη συζήτηση για σεξισμό στη γαλλική Εθνοσυνέλευση και προκάλεσε αντιδράσεις και αποχωρήσεις από την αίθουσα.

Την Τετάρτη, την επομένη του περιστατικού, βουλευτές της Αριστεράς μποϊκοτάρισαν τη συνεδρίαση, καθυστερώντας να μπουν στην αίθουσα.

Όταν τελικά έφτασαν, οι «αργοπορημένοι» χειροκροτήθηκαν από τους κομματικούς τους συντρόφους -κάτι που έκανε τους βουλευτές της κεντροδεξιάς να αποχωρήσουν, με τη σειρά, τους από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Πέρυσι, ανάλογη συζήτηση για σεξισμό είχε πυροδοτηθεί όταν βουλευτές «σφύριξαν» στο πέρασμα μίας βουλευτού που είχε επιλέξει να φορέσει φόρεμα.