Οι νεκροί από τις συγκρούσεις την Κυριακή υποστηρικτών της νέας ηγεσίας και αντιτιθέμενων -που προέρχονται από το στρατόπεδο Μόρσι- έχουν φτάσει τους 53, αλλά την ίδια ώρα ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, δείχνει… τις πυραμίδες για να δείξει πόσο ακλόνητο θεωρεί τον στρατό της χώρας.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA μετέδωσε ότι ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 246.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον ανατραπέντα ισλαμιστή πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου στην 40ή επέτειο του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1973.

Ο απολογισμός αυτός είναι ο βαρύτερος μετά την εβδομάδα της αιματηρής καταστολής που είχε αρχίσει στις 14 Αυγούστου, όταν δυνάμεις του Στρατού και της Αστυνομίας είχαν διαλύσει δύο καταυλισμούς τους οποίους είχαν στήσει οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε δύο πλατείες του Καΐρου.

Ο στρατός είχε αναπτύξει περισσότερα από ό,τι συνήθως άρματα μάχης στο Κάιρο ενόψει της κινητοποίησης των ισλαμιστών και της αντιδιαδήλωσης στην οποία καλούσαν οι αντίπαλοί τους.

Ο στρατός, η κυβέρνηση, σχεδόν όλα τα ΜΜΕ και ένα μέρος του πληθυσμού χαρακτηρίζουν πλέον ως «τρομοκράτες»

τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τους υποστηρικτές του Μόρσι, που παραμένουν ανυποχώρητοι, συντηρώντας το τεταμένο κλίμα σε όλη τη χώρα.

Η επέτειος του αραβοϊσραηλινού πολέμου την Κυριακή ήταν μία ευκαιρία να πνεύσει ξανά, έστω και πρόσκαιρα, αέρας ενότητας στην Αίγυπτο -αξιοποιώντας τον κανόνα που θέλει τους πολέμους, και την ανάμνησή τους, να σφυρηλατούν σύμπνοια σε διχασμένες κοινωνίες. Οι προσπάθειες όμως της κυβέρνησης δεν έκρυψαν πώς αντιλαμβάνεται το Κάιρο την επιδιωκώμενη σύμπνοια: «Όποιος διαδηλωνει την επέτειο της νίκης εναντίον του στρατού, δεν είναι ακτιβιστής αλλά δρα υπό τις εντολές πρακτόρων» είπε ο εκπρόσωπος του μεταβατικού προέδρου Αντλί Μάνσούρ.