Κατηγορίες για πειρατεία σε οργανωμένη συμμορία απαγγέλθηκαν, την Τετάρτη, από ρωσικό δικαστήριο, σε βάρος πέντε ακτιβιστών της Greenpeace, από τη Βρετανία, τη Βραζιλία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία ένα αδίκημα που επισύρει ποινή κάθειρξης 10 έως 15 ετών, ανακοίνωσε η οικολογική οργάνωση.

«Οι κατηγορίες της πειρατείας είναι αβάσιμες και δεν στηρίζονται σε καμιά απόδειξη», δήλωσε η Ιρίνα Ισάκοβα, δικηγόρος της Greenpeace, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τέσσερις Ρώσοι και 26 ξένοι πολίτες από 17 χώρες, μεταξύ τους έξι Βρετανοί, δύο Καναδοί, ένας Αμερικανός και ένας Γάλλος προφυλακίστηκαν στο Μουρμάνσκ μετά την έφοδο κομάντος της δύναμης των ρωσικών συνοριακών φρουρών οι οποίοι επιβιβάστηκαν στο παγοθραυστικό πλοίο Arctic Sunrise από ελικόπτερο στις 19 Σεπτεμβρίου, στη Θάλασσα Μπάρεντς στη ρωσική Αρκτική. Το πλοίο της Greenpeace κατόπιν ρυμουλκήθηκε έως το λιμάνι του Μουρμάνσκ, όπου και αγκυροβόλησε και τα 30 μέλη του πληρώματός του προφυλακίστηκαν.

Νωρίτερα, αρκετοί ακτιβιστές είχαν επιχειρήσει να ανεβούν σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου του ρωσικού κολοσσού Gazprom σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον κίνδυνο οικολογικής καταστροφής από τη δραστηριότητα αυτή του ρωσικού ομίλου.

Η επιφορτισμένη με τις δικαστικές έρευνες ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε τότε ότι αρχίζει τη διενέργεια έρευνας για πειρατεία.

Οι ακτιβιστές αρνήθηκαν τις κατηγορίες αυτές και κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι παρανόμως πραγματοποίησε την έφοδο στο πλοίο που έπλεε σε διεθνή ύδατα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει από την πλευρά του την περασμένη εβδομάδα ότι οι ακτιβιστές κατά τη γνώμη του «δεν ήταν πειρατές» αλλά σαφώς «είχαν παραβιάσει το διεθνές δίκαιο».

Μετά τις δηλώσεις αυτές, η Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι οι κατηγορίες αυτές μπορεί να τροποποιηθούν όσο η έρευνα είναι σε εξέλιξη.