Ενα βουνό από χρήματα –20 δισ. ευρώ -, αποθηκευμένα σε 200 ξύλινα κιβώτια, τα οποία είναι γεμάτα με χαρτονομίσματα των 100 ευρώ, έχουν «ξεμείνει» από τον Αύγουστο του 2007 στο αεροδρόμιο της Μόσχας Σερεμέτιεβο, αφού στα επίσημα συνοδευτικά έγγραφα δεν αναφέρεται κανείς ως παραλήπτης. Πολλοί έχουν προσπαθήσει να πάρουν τα χρήματα, χωρίς όμως να καταφέρουν να πείσουν τις Αρχές ότι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι, με αποτέλεσμα οι φήμες να οργιάζουν. Πηγές από υπηρεσίες πληροφοριών που επικαλείται η εφημερίδα «Moskovsky Komsomolets» αναφέρουν ότι μπορεί να είναι χρήματα που έβγαλε από το Ιράκ ο Σαντάμ Χουσεΐν. Αλλες φήμες θέλουν το ιλιγγιώδες ποσό να ανήκει στον πρώην δικτάτορα της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, στο οργανωμένο έγκλημα ή ακόμη και σε διεφθαρμένους αξιωματούχους. Την ίδια στιγμή στελέχη του αεροδρομίου αρνούνται ότι υπάρχουν καν τα χρήματα αυτά και ότι φυλάσσονται στο Σερεμέτιεβο.

Το θρίλερ αυτό όμως, που θυμίζει καλή περιπέτεια κατασκοπείας του Χόλιγουντ, έχει και συνέχεια. Φερόμενα ως επίσημα συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου δείχνουν ότι αυτό εστάλη από τη Φρανκφούρτη και ότι ανήκουν στον 45χρονο Ιρανό Φαρζίν Κορούριαν Μότλαχ του Αλι.

«ΔΩΡΕΑ». Ρώσοι δημοσιογράφοι έμαθαν, σύμφωνα με τον ιστότοπο Russia Beyond the Headlines και την «Daily Mail», ότι τα χρήματα δωρήθηκαν από τον Φαρζίν Μότλαχ στη φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα την Ουκρανία World For Good People All-Ukranian Charitable Organization, η οποία πράγματι υπάρχει και έχει γραφεία στη Μόσχα. Διοικείται από έναν ρώσο πολίτη, τον 53χρονο Αλεξάντερ Σιπίλοφ, ο οποίος μάλιστα προσπάθησε να πάρει τα χρήματα αυτά.

Οι Αρχές όμως, σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα, δεν τα αποδέσμευσαν αφού τα σχετικά έγγραφα για τη δωρεά υπογράφτηκαν μόλις τον Μάρτιο του 2013. Κανείς από τη διοίκηση του αεροδρομίου δεν θέλησε να σχολιάσει τι είχε γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια με τα χρήματα, τα οποία το γραφείο δημοσίων σχέσεων του Σερεμέτιεβο έχει αρνηθεί καν ότι υπάρχουν. Ο ίδιος ο Σιπίλοφ, ο οποίος δεν έπεισε τις Αρχές ότι τα χρήματα είναι δικά του –τα οποία, εάν έβαζε στο χέρι, θα τον έκαναν πιο πλούσιο ακόμη και από τον ολιγάρχη Ρόμαν Αμπραμόβιτς -, έχει αρνηθεί να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Εάν τα χρήματα ανήκαν πράγματι στον Σαντάμ Χουσεΐν, κανείς δεν ξέρει γιατί ο πρώην δικτάτορας θα είχε κανονίσει να σταλούν από τη Γερμανία στη Ρωσία τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του και οκτώ μήνες μετά την εκτέλεσή του. Φήμες ήθελαν τον Σαντάμ να είχε στείλει σχεδόν 10 δισ. ευρώ στη Μόσχα μέσω της διπλωματικής οδού προτού χάσει την εξουσία, αν και το ποσό αυτό θεωρείται πολύ μικρό σε σχέση με τον πλούτο που πιστεύεται ότι ο ίδιος είχε αποκτήσει.