Τη χθεσινή ημέρα οι Ελεύθεροι Δημοκράτες δεν θα την ξεχάσουν ποτέ. Είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, που το κόμμα δεν μπαίνει στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, το οποίο ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1948, επικρατούσε απογοήτευση και ένα ερώτημα βρισκόταν στα χείλη όλων: και τώρα τι;

Οι ηγέτες τους μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα άφησαν να εννοηθεί ότι θα παραιτηθούν. «Αυτό είναι το χειρότερο αποτέλεσμα που καταγράψαμε ποτέ», δήλωσε ο Ράινερ Μπρίντερλε, βασικός υποψήφιος των Φιλελεύθερων. «Δεν είναι το τέλος του κόμματος. Τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, αλλά το έργο μας θα συνεχιστεί». Ο Κρίστιαν Λίντνερ, ανώτατο στέλεχος, είπε πως το αποτέλεσμα σηματοδοτεί «τη χειρότερη ήττα που έχουμε υποστεί εδώ και δεκαετίες». Επί δεκαετίες το FDP αποτελούσε το προπύργιο του συντηρητικού κατεστημένου της χώρας και συμμετείχε στην κυβέρνηση τα 46 από τα 64 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των 16 ετών επί καγκελαρίας Χέλμουτ Κολ.

Ο Φίλιπ Ρέσλερ, πρόεδρος του κόμματος, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την ήττα του FDP. Πριν από τέσσερα χρόνια το κόμμα είχε κερδίσει 15% των ψήφων, όμως έκτοτε κατηγορήθηκε ότι δεν υλοποίησε καμία από τις προεκλογικές του υποσχέσεις για τη φορολογία και ότι είχε την κύρια ευθύνη για τις πολλές συγκρούσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Είναι η πιο πικρή, η πιο θλιβερή ώρα για το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών», είπε ο Ρέσλερ, εμφανώς καταβεβλημένος. Δίπλα του ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε αρνήθηκε να μιλήσει. Εκανε γκριμάτσες απογοήτευσης και κάποιες φορές φάνηκε σαν να προσπαθούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.