Μικρές αλλαγές στα ποσοστά και στην κατανομή των εδρών δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, με τους Χριστιανοδημοκράτες να πέφτουν στο 41,7% και στις 295 έδρες, τους Σοσιαλδημοκράτες να βρίσκονται στο 25,6% με 182 έδρες, την Αριστερά στο 8,6% με 61 έδρες και τους Πράσινους στο 8,4% και 60 έδρες.

Η Εναλλακτική για την Γερμανία απομακρύνεται από το όριο εισόδου στην Βουλή, πέφτοντας στο 4,8%, όπως και οι Φιλελεύθεροι που περιορίζονται στο 4,7%.

Σύμφωνα με αυτή την πρόγνωση, η Άνγκελα Μέρκελ δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία, αλλά οι αναλυτές τονίζουν ότι οι διαφορές είναι πολύ μικρές για να μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας είπε σήμερα, Κυριακή ότι είναι «προφανές» ότι δεν θα αποπειραθεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η Μέρκελ έκανε την δήλωση αυτή κατά την διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης, όταν ο ένας από τους παρουσιαστές επισήμανε ότι τα κόμματα CDU/CSU μπορεί να μην μπορέσουν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία των εδρών στην κάτω βουλή της Γερμανίας.

Η Μέρκελ είπε ότι αναμένει να διεξαχθεί διαπραγμάτευση με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αλλά και με τους Πράσινους για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση συμμαχίας στη Γερμανία.

«Κατά πάσα πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό μιας (κυβερνητικής) συμμαχίας θα διεξαχθούν ανάμεσά μας», είπε η Μέρκελ, με το βλέμμα στραμμένο στην πλευρά του υποψήφιου των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ και του υποψηφίου των Πρασίνων Γίργκεν Τριτίν, οι οποίοι βρίσκονταν επίσης στο στούντιο.

Νωρίτερα, η Καγκελάριος της Γερμανίας διέψευσε ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί από την πολιτική στο μέσον της επόμενης τετραετούς θητείας της στο αξίωμα, αρνούμενη παράλληλα να αποκαλύψει τι σχεδιάζει να πράξει μετά το 2017.

Οι παρουσιαστές σε μια τηλεοπτική συζήτηση στην οποία συμμετείχε η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της ζήτησαν να σχολιάσει τις εικασίες, τις οποίες έχει διαψεύσει επανειλημμένα ο εκπρόσωπός της, ότι πρόκειται να παραδώσει την εξουσία σε κάποιον διάδοχό της πριν λήξει η θητεία της.

«Τι περισσότερο να πω; Δεν πιστεύετε τις διαψεύσεις;» απάντησε.

«Το να μείνω στη θέση για τέσσερα χρόνια είναι θέμα υπεύθυνης συμπεριφοράς έναντι των ψηφοφόρων», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, 59 ετών.

«Κοιτάω τα επόμενα τέσσερα χρόνια που έχω μπροστά μου», πρόσθεσε η ίδια. «Στη φαντασία μου δεν χωράει τίποτε άλλο πέρα από το χρονικό διάστημα ως το 2017, και δεν είμαι σε θέση απόψε να σκεφτώ για τίποτε άλλο πέραν αυτού» του διαστήματος, ανέφερε η Μέρκελ.