Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι συλληφθέντες οι οποίοι – μεταξύ άλλων – φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση συνεργασίας με μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ άσκησε ποινική δίωξη κατά 20 ατόμων από τη χώρα για κατασκοπεία, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκβιασμούς και απάτη.

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα δήλωσε ότι πέντε από τους συλληφθέντες εργάζονταν για λογαριασμό μυστικών υπηρεσιών ξένων χωρών και κυρίως για λογαριασμό μυστικής υπηρεσίας «γειτονικής χώρας».

Σύμφωνα με την κ. Γιανκούλοφσκα, οι πέντε παρείχαν διαβαθμισμένες πληροφορίες σε μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών που αφορούσαν τη δομή και τη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας της ΠΓΔΜ, την πολιτική κατάσταση στη χώρα, τους δυνάμει κινδύνους για τη χώρα, τις θρησκευτικές κοινότητες στην ΠΓΔΜ και τα ακραία στοιχεία σε αυτές, καθώς και για διάφορα άλλα θέματα.

Οι συλληφθέντες, όπως ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, εκβίαζαν ακόμη επιχειρηματίες και πρόσωπα από το δημόσιο βίο της χώρας, υποστηρίζοντας ότι είχαν στη διάθεσή τους επιβαρυντικά στοιχεία γι΄αυτούς, με σκοπό να τούς αποσπάσουν χρηματικά ποσά.

Ορισμένα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, επικαλούμενα «ανεπίσημες πληροφορίες» από αστυνομικές πηγές, μεταδίδουν ότι οι συλληφθέντες για κατασκοπεία συνεργάζονταν με τις μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις «πληροφορίες» των ίδιων μέσων ενημέρωσης, ένας από τους οργανωτές του δικτύου κατασκοπείας είχε τακτικές επαφές με εκπροσώπους των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, σε θέρετρο της Χαλκιδικής και σε έλεγχο στο σπίτι του βρέθηκαν πολλές φωτογραφίες από αυτές τις συναντήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, προχθές, η αστυνομία της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο επιχείρησής της με την κωδική ονομασία «Κατάσκοπος», συνέλαβε 17 άτομα, μεταξύ αυτών τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου της Βουλής της χώρας, πρώην και νυν στελέχη της αστυνομίας, του υπουργείου Άμυνας και των κρατικών μυστικών υπηρεσιών, για συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Η αστυνομία αναζητά άλλα τρία ακόμη, ενώ δύο ακόμη άτομα, που θεωρούνται ύποπτα για την ίδια υπόθεση, είναι ήδη προφυλακισμένα για άλλα αδικήματα.

Δύο από τους συλληφθέντες, μετά την απολογία τους, αφέθηκαν ελεύθεροι.