Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Βόγιατζερ 1» διέσχισε ένα νέο σύνορο του κόσμου που μας περιβάλλει καθώς έγινε το πρώτο αντικείμενο που εγκατέλειψε το ηλιακό μας σύστημα, ανακοίνωσε χθες η NASA.

Τριάντα έξι χρόνια έπειτα από την εκτόξευσή του από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ με αρχικό στόχο την πραγματοποίηση μιας περιοδείας στους εξώτερους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, το πυρηνοκίνητο διαστημόπλοιο, το οποίο απέχει περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ηλιο, βγήκε από την ηλιόπαυση, το απώτερο όριο του ηλιακού συστήματος, και πέρασε στον διαστρικό χώρο. Σύμφωνα με αστροφυσικούς που ανέλυσαν προηγούμενα δεδομένα τα οποία εστάλησαν στη Γη από το διαστημόπλοιο –τα αποτελέσματα των ερευνών τους δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Science» – το «Βόγιατζερ 1» πραγματοποίησε αυτό το μεγάλο άλμα έξω από το ηλιακό μας σύστημα πέρυσι, στις 25 Αυγούστου.

ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ. Καθώς το ακριβές «σύνορο» του ηλιακού συστήματος δεν είναι γνωστό, οι επιστήμονες περίμεναν επί χρόνια μια ένδειξη ότι το «Βόγιατζερ 1», που ταξίδευε στα όρια της ηλιόσφαιρας, είχε βγει στον διαστρικό χώρο. Αρκετές φορές μάλιστα –πιο πρόσφατα, σε δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν φέτος –κάποιοι από αυτούς είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το διαστημόπλοιο βρισκόταν ήδη εκτός των ορίων του ηλιακού συστήματος, όμως η NASA απέφευγε να επιβεβαιώσει τα ευρήματά τους.

Πλέον όμως και παρόλο που κάποιοι επιστήμονες εξακολουθούν να εμφανίζονται επιφυλακτικοί, τα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ κάνουν λόγο για μια εξαιρετική επιτυχία. «Πρόκειται για ένα ορόσημο και την έναρξη ενός νέου ταξιδιού» δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας του Εργαστήριο Αεριωθούμενης Προώθησης της NASA Εντ Στόουν. «Τώρα που έχουμε καινούργια, σημαντικά δεδομένα, πιστεύουμε ότι αυτό ήταν το ιστορικό άλμα της ανθρωπότητας στον διαστρικό χώρο. Η ομάδα του «Βόγιατζερ» χρειαζόταν χρόνο για να αναλύσει τα δεδομένα και να βγάλει κάποιο νόημα. Ομως τώρα μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα που μας βασάνιζε όλους: «Φτάσαμε»; και η απάντηση είναι «Ναι»», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αμερικανός επιστήμονας.

Την ίδια στιγμή ο διευθυντής των επιστημονικών αποστολών του αμερικανικού οργανισμού εξερεύνησης του Διαστήματος Τζον Γκράνσφιλντ τόνιζε ότι «το Βόγιατζερ έφτασε εκεί που δεν είχε πάει κανένα άλλο διαστημόπλοιο, πετυχαίνοντας ένα από τα σημαντικότερα τεχνολογικά επιτεύγματα στην ιστορία της επιστήμης».

Το θρυλικό πλέον διαστημόπλοιο πρόκειται να μελετήσει άγνωστα σωματίδια και φαινόμενα σε ένα παντελώς ανεξερεύνητο τμήμα του Σύμπαντος. Τα στοιχεία που θα συλλέξει θα αποσταλούν στη Γη ώστε να μελετηθούν από τους διψασμένους για νέες ανακαλύψεις επιστήμονες της ομάδας του «Βόγιατζερ».

ΤΑΞΙΔΙ 36 ΕΤΩΝ. Το «Βόγιατζερ 1» εκτοξεύτηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1977 και έναν μήνα αργότερα το ακολούθησε το αδελφό σκάφος «Βόγιατζερ 2». Το 1979 έφτασε στον Δία και τον επόμενο χρόνο στον Κρόνο, στέλνοντας στη Γη τις πρώτες λεπτομερείς εικόνες από τους δορυφόρους αυτών των πλανητών. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα ενώ το 1990 έστειλε και την πρώτη πλήρη φωτογραφία του ηλιακού συστήματός μας.

Σήμερα τα δύο διαστημόπλοια βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση και σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν μερικά ακόμα χρόνια ζωής, ενδεχομένως ώς το 2025. Εκτός από τα επιστημονικά όργανα και τις κάμερες, μεταφέρουν κι από έναν χρυσό δίσκο επικαλυμμένο με χαλκό που περιέχει φωτογραφίες, διάφορους φυσικούς ήχους, τραγούδια καθώς και μηνύματα σε 55 γλώσσες για την περίπτωση που συναντήσουν εξωγήινα νοήμονα όντα.