Τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας προκαλεί η απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο της πρόταση του Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου σε ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση στη Συρία. Ο βρετανός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μετά την ψηφοφορία – 272 υπέρ και 285 κατά – θα σεβαστεί τη βούληση του κοινοβουλίου και δεν θα εγκρίνει μια τέτοια δράση.

Δήλωσε, επίσης, ότι είναι σαφές ότι το κοινοβούλιο είναι αντίθετο σε μία στρατιωτική επίθεση στη Συρία, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα ενεργήσει ανάλογα.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει μία σκληρή απάντηση κατά της χρήσης χημικών όπλων. Πιστεύω, όμως, επίσης, ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη βούληση του κοινοβουλίου» πρόσθεσε.

Η πολιτική θέση του Ντέιβιντ Κάμερον μετά την καταψήφιση της πρότασής του θεωρείται πλέον επισφαλής. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το γραφείο στοιχημάτων William Hill έκοψε δραματικά τις αποδόσεις για το ενδεχόμενο ο Κάμερον να μην είναι ο ηγέτης των Συντηρητικών στις επόμενες γενικές εκλογές. Τώρα αυτό το σενάριο παίζεται μόλις 3 προς 1.

O λόρδος Ασνταουν δήλωσε την Παρασκευή ότι η απόφαση του Κοινοβουλίου «μειώνει» τη Βρετανία. «Ο Ασαντ θα πανηγυρίζει» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Μετά την ψηφοφορία, ο υπουργός Αμυνας, Φίλιπ Χάμοντ ανακοίνωσε ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση κατά της Συρίας.

«Ηλπιζα ότι θα κερδίσουμε αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με την ανάμειξή μας στη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο Χάμοντ στο BBC.

Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, θα απογοητευτούν με την ανακοίνωση αυτή και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι η αποχή της Βρετανίας θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει οποιαδήποτε δράση».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, δηλώνουν ότι «θα συνεχίσουν τη διαβούλευση» με το Λονδίνο, «έναν από τους στενότερους φίλους και συμμάχους μας».

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, αμέσως μετά την απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αναζητούν μια διεθνή συμμαχία για να δράσουν από κοινού για τη Συρία.

«Είναι ο στόχος του προέδρου Ομπάμα και της κυβέρνησής μας. Όποια απόφαση ληφθεί θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διεθνούς συνεργασίας και προσπάθειας».

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα ανακοίνωσαν την Πέμπτη στους βουλευτές, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ότι δεν έχουν «καμία αμφιβολία» πως έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία και ότι για αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ.

Οι αξιωματούχοι επικαλέστηκαν αποδεικτικά στοιχεία, όπως «τις επικοινωνίες υψηλόβαθμων Σύρων αξιωματούχων» και είπαν ότι είχαν παρατηρήσει τη μετακίνηση προσωπικού γύρω από τη Δαμασκό, κάτι που υποδεικνύει ότι «προετοιμάζονταν για κάτι μεγάλο, όπως μια επίθεση με χημικά» είπε ο Ένγκελ.

Μίλιμπαντ: «Υπεροπτική και απερίσκεπτη η πρόταση Κάμερον»

Μετά την ψηφοφορία στη βρετανική βουλή ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείχνει ότι το ζήτημα της στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας ήταν «εκτός ημερήσιας διάταξης» και τόνισε ότι οι βουλευτές αντέδρασαν στην «υπεροπτική και απερίσκεπτη» πρόταση του πρωθυπουργού.

Συνολικά 30 Συντηρητικοί και εννέα Φιλελεύθεροι Δημοκράτες βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση Κάμερον.

Η ήττα αυτή ερμηνεύεται ως πλήγμα για τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει ήδη αποδυναμωθεί καταθέτοντας την πρόταση για στρατιωτική δράση στη Συρία σε απάντηση των απαιτήσεων των Εργατικών για περισσότερες αποδείξεις σχετικά με την ενοχή του προέδρου Άσαντ.

Ο συντηρητικός βουλευτής Ρίτσαρντ Μπέικον, που καταψήφισε την πρόταση Κάμερον δήλωσε την Παρασκευή στο BBC ότι ο Πρωθυπουργός δεν ταπεινώθηκε. «Δεν νομίζω ότι πρόκειται για ταπείνωση. Αυτά έχει η δημοκρατία», είπε.

«Συζήτηση για τον ρόλο της Βρετανίας στον κόσμο»

Η ήττα της βρετανικής κυβέρνησης κατά την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία «θα ανοίξει τη συζήτηση για το αν η Βρετανία εξακολουθεί να έχει τη βούληση να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον κόσμο», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν.

«Θα υπάρξει μία εις βάθος ανάλυση για τον ρόλο μας στον κόσμο και για το αν η Βρετανία θέλει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του διεθνούς συστήματος», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών στο BBC.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η ήττα του βρετανού πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο θα πλήξει τη συμμαχία της Βρετανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τζορτζ Οσμπορν απάντησε: «Υπάρχει μία δόση υπερβολής επ΄αυτού το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Η σχέση με τις ΗΠΑ είναι πολύ παλιά, πολύ ισχυρή και λειτουργεί σε πολλά επίπεδα».

Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε χθες το βράδυ την πρόταση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία «καταδικάζεται η χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ» και θεωρείται προσήκουσα «μία ισχυρή ανθρωπιστικού χαρακτήρα απάντηση από τη διεθνή κοινότητα, η οποία θα περιλαμβάνει, εάν είναι αναγκαίο , τη χρήση νόμιμης, αναλογικής στρατιωτικής βίας, η οποία θα έχει ως στόχο να σώσει ζωές και να εμποδίσει κάθε μελλοντική χρήση χημικών όπλων στη Συρία».

Ως ασφαλιστική δικλείδα για την αντιπολίτευση, η πρόταση της κυβέρνησης προέβλεπε τη διεξαγωγή και δεύτερης ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, πριν από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, μόλις επιδοθεί το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ που ολοκληρώνουν σήμερα την αποστολή τους και αναχωρούν αύριο από τη Δαμασκό.