Η ουγγρική τουριστική επιχείρηση Best Reisen Ltd που υπέστη μεγάλες ζημίες εξαιτίας των πολιτικών κρίσεων στην Αίγυπτο και στην Τυνησία, στις οποίες πρόσφερε πακέτα διακοπών, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι πτώχευσε την ώρα που εκατοντάδες πελάτες της βρίσκονται σε θέρετρα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η επιχείρηση αυτή, μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου στην Ουγγαρία, ανέφερε πάντως ότι διαθέτει ένα αποθεματικό ύψους 1,3 δισ. φιορινιών (4,34 εκατ. ευρώ), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη τουλάχιστον του κόστους επιστροφής των ταξιδιωτών και της αποζημίωσης των πελατών που είχαν κλείσει πακέτα διακοπών.

«Η Best Reisen ειδικευόταν στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και η Αραβική Ανοιξη δεν την βοήθησε», σχολίασε η Γιούντιτ Μόλναρ, αντιπρόεδρος της ένωσης τουριστικών επιχειρήσεων της Ουγγαρίας.

«Υποστήκαμε ιδιαίτερα μεγάλες ζημίες λόγω της Αιγύπτου και της Τυνησίας καθώς αυτοί οι δύο βορειοαφρικανικοί προορισμοί οι οποίοι (. . .) ήταν η πηγή του μεγαλύτερου μέρους των εσόδων μας μαστίζονται από πολιτική κρίση από τον Ιανουάριο του 2011», σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιχείρησης στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ταξιδιωτική οδηγία

Η εταιρία δεν διευκρίνισε πόσοι τουρίστες έχουν ταξιδέψει μέσω αυτής στην Αίγυπτο και άλλους προορισμούς, όπως η Τουρκία. Ο διευθύνων σύμβουλός της δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλια.

Η Μόλναρ είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι μέσω της Best Reisen βρίσκονται αυτή τη στιγμή 350 Ούγγροι τουρίστες σε θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας στην Αίγυπτο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για την Αίγυπτο, αποτρέποντας τους πολίτες της να ταξιδεύσουν στη χώρα αυτή.

Η οδηγία εξαιρεί τα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας, αν και συνιστά στους ταξιδιώτες να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή.

Ο εκπρόσωπος του ουγγρικού ΥΠΕΞ Γκάμπορ Κάλετα δήλωσε ότι η Βουδαπέστη παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Αίγυπτο, αλλά προς το παρόν δεν σκοπεύει να μεταβάλει την οδηγία του.