Σε ένα προσωπικό σόου, αλλά εντελώς ακίνδυνο για την κυβέρνηση Λέτα, εξελίχθηκε η συγκέντρωση που διοργάνωσε το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Ρώμη με κεντρικό ομιλητή τον ίδιο και αφορμή την οριστική καταδίκη του από το Ανώτατο Δικαστήριο για φοροδιαφυγή. Παρά την κινητοποίηση και τα πούλμαν με οπαδούς που θα εισέβαλλαν στην ιταλική πρωτεύουσα από όλη την Ιταλία, ο χείμαρρος που προανήγγειλαν οι διοργανωτές της συγκέντρωσης δεν έφτασε ποτέ στη Ρώμη. Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε σε ένα πλήθος περίπου 15.000 συγκεντρωμένων, ενώ πολύ λιγότερες ήταν οι σημαίες της Φόρτσα Ιτάλια, του κόμματος που είχε ιδρύσει ο ίδιος στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για να εφορμήσει στην πολιτική αρένα. Ντυμένος στα μαύρα και με ύφος πένθιμο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανέβηκε στην εξέδρα γύρω στις 6.15 το απόγευμα υπό την υπόκρουση του Εθνικού Υμνου. Απέδωσε τη σχετικά ισχνή παρουσία των υποστηρικτών του στον καύσωνα που ταλαιπωρεί την Ιταλία και στις δημοτικές Αρχές που «εμπόδισαν την πρόσβαση» στον χώρο της συγκέντρωσης. «Η αγάπη σας με ανακουφίζει από τον πόνο. Εάν δεν σας έκαμψε η ζέστη αυτής της 4ης Αυγούστου, αισθάνομαι πως πρέπει να κάνω πολλά ακόμη για εσάς», δήλωσε στο συγκεντρωμένο πλήθος πριν προφέρει σχεδόν συλλαβιστά τη φράση: «Είμαι αθώος».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε επίσης ότι «δεν θα τα παρατήσει», αλλά δεν ανέβασε τους τόνους πάνω από ένα σημείο και πέραν των νέων επιθέσεων που εξαπέλυσε κατά των δικαστών. Αντίθετα, η στήριξη που προσέφερε στην κυβέρνηση Λέτα από το βήμα ήταν πλήρης. «Κανένας δεν μπορεί να μας πει ότι αυτή είναι ανατρεπτική εκδήλωση ή ότι εμείς είμαστε ανεύθυνοι. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει, η Βουλή πρέπει να προχωρήσει για να εγκρίνει τα οικονομικά μέτρα», τόνισε. Σχολιάζοντας την ομιλία Μπερλουσκόνι, ο ιταλός Πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι περιμένει συγκεκριμένες πράξεις από την Κεντροδεξιά. Η επιφυλακτικότητά του ερμηνεύεται από το γεγονός ότι μόλις δύο ημέρες νωρίτερα ο Μπερλουσκόνι είχε απειλήσει με αποχώρηση, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει άμεσα η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη. Στη συνάντηση που είχε με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, οι οποίοι τον υποδέχθηκαν όρθιοι και ως «αδιαμφισβήτητο ηγέτη τους», ο Μπερλουσκόνι δήλωσε έτοιμος για εκλογές σε περίπτωση που δεν υπάρξει ουσιαστική μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. «Οι υπουργοί του Λαού της Ελευθερίας είναι έτοιμοι να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους από την κυβέρνηση», προσέθεσε στην ίδια συγκέντρωση ο γραμματέας του PdL, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΑΠΟΛΙΤΑΝΟ. Φαίνεται όμως ότι καθοριστικό ρόλο ακόμη μία φορά διαδραμάτισε ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Καβαλιέρε ανέλαβε τελικά τη δέσμευση ότι δεν θα προχωρήσει σε ενέργειες που θα υπονομεύσουν τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης.
Ενα πρώτο δείγμα της δέσμευσης έδωσε χθες με την απουσία των κεντροδεξιών υπουργών από την ανοιχτή συγκέντρωση στη Ρώμη. Αυτό δεν σημαίνει, πάντως, ότι το τοπίο δεν παραμένει ρευστό. Ο Μπερλουσκόνι ασκεί πιέσεις να του απονεμηθεί χάρη ώστε να μην εκτίσει την ποινή του ενός έτους σε κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά και να μη στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα. Προχθές, πάντως, παρέδωσε το διαβατήριό του στις αρμόδιες Αρχές, όπως προβλέπεται για όσους τιμωρούνται με στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

Εκείνη στο πλευρό του

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ταξίδεψε με την επίσημη σύντροφό του Φραντσέσκα Πασκάλε απότο Μιλάνο στη Ρώμη για να μιλήσει στους οπαδούς του.Η 27χρονη γυναίκα εμφανίστηκε για λίγο στην εξέδρα