Σε ρωσικό έδαφος πάτησε ο Εντουαρτ Σνόουντεν, το «βαθύ λαρύγγι» της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), μετά από έγγραφα που παρέλαβε από τη Ρωσία, τα οποία του έδιναν άσυλο για ένα χρόνο καιτην άδεια να φύγει από το αεροδρόμιο της Μόσχας, όπου βρισκόταν αποκλεισμένος εδώ και πάνω από ένα μήνα.

Νωρίτερα, ο δικηγόρος του, Ανατόλι Κουτσερένα, δήλωσε ότι του παρέδωσε έγγραφα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης της Ρωσίας, που του δίνουν προσωρινό άσυλο για έναν χρόνο.

Ο ρώσος δικηγόρος του Σνόουντεν δήλωσε ότι ο πρώην σύμβουλος της NSA βρίσκεται εφεξής σε μια «ασφαλή τοποθεσία» και αρνήθηκε να διευκρινίσει περαιτέρω.

«Τον είδα που έφυγε. Εφυγε για μια ασφαλή τοποθεσία (…) Η ασφάλεια είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα γι’ αυτόν», δήλωσε ο Κουτσέρενα στο κρατικό δίκτυο Russia 24.

Σύμφωνα με το Wikileaks, ο Σνόουντεν παρέλαβε το καθεστώς πρόσφυγα από τη Ρωσία.

«Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται δεν θα αποκαλυφθεί για λόγους ασφαλείας καθώς είναι ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο», σημείωσε επίσης ο Κουτσέρενα σε δηλώσεις που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η Μόσχα δέχθηκε να δώσει προσωρινό άσυλο στον καταζητούμενο στις ΗΠΑ Σνόουντεν.

Ο Γιούρι Ουσάκοφ, ανώτερος αξιωματούχος του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν από την «σχετικά ασήμαντη» – όπως την χαρακτήρισε – υπόθεση του ασύλου του Σνόουντεν.

«Ο Πρόεδρός μας έχει συχνά εκφράσει την ελπίδα ότι δεν αυτή η υπόθεση δεν θα επηρεάσει τον χαρακτήρα της σχέσης μας» είπε ο ρώσος αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα ακυρώσει την προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο επίσκεψή του στη Μόσχα.

Την Τετάρτη ο πατέρας του Σνόουντεν ζήτησε από τον γιο του να παραμείνει στη Ρωσία, λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι στις ΗΠΑ θα τύχει μιας «δίκαιης δίκης».

«Νίκη για το κράτος δικαίου»

Ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Εντουαρντ Σνόουντεν δήλωσε ότι η απόφαση των ρωσικών αρχών να του χορηγήσουν προσωρινό άσυλο είναι μια νίκη για το κράτος δικαίου και ευχαρίστησε τη Μόσχα, κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι χλευάζει το διεθνές δίκαιο.

«Τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες είδαμε την κυβέρνηση Ομπάμα να μην δείχνει κανένα σεβασμό στο διεθνές ή το τοπικό δίκαιο, όμως στο τέλος ο νόμος νίκησε. Ευχαριστώ τη Ρωσική Ομοσπονδία που μου χορήγησε άσυλο» ανέφερε σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του WikiLeaks.

Ο πατέρας του 30χρονου, ο Λον Σνόουντεν, ευχαρίστησε επίσης τη Ρωσία για το προσωρινό άσυλο που έδωσε στο γιο του. «Είμαι ευγνώμων» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στη δημόσια ρωσική τηλεόραση Ρωσία 24. «Για τον γιο μου, έχει τελειώσει» πρόσθεσε, αναφερόμενος στη δράση του γιου του που κατηγορείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία.

Ο Λον Σνόουντεν έκανε αυτή τη δήλωση όταν ρωτήθηκε από το κανάλι για ένα μήνυμα που στάλθηκε μέσω του twitter από τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ και στο οποίο αναφερόταν: «Νικήσαμε τη μάχη, τώρα έρχεται ο πόλεμος».

Θέση εργασίας για τον Σνόουντεν

Ο ιδρυτής του Vkontakte, του μεγαλύτερου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης της Ρωσίας, πρότεινε στον αμερικανό πρώην σύμβουλο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Εντουαρντ Σνόουντεν να εργαστεί για αυτόν.

«Προσκαλούμε τον Εντουαρντ Σνόουντεν στην Αγία Πετρούπολη και θα χαρούμε εάν αποφασίσει να ενταχθεί στην ομάδα των διακεκριμένων τεχνικών πληροφορικής που διαθέτουμε» έγραψε ο Πάβελ Ντούροφ στη σελίδα του στο αποκαλούμενο και «ρωσικό facebook».

«Δεν υπάρχει κάποια πιο δημοφιλής εταιρεία πληροφορικής στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι θα τον ενδιαφέρει η ιδέα να ασχοληθεί με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών μας» πρόσθεσε.

Το Vkontakte είναι το δημοφιλέστερο δίκτυο της Ρωσίας, με περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες.

Στις ΗΠΑ, μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει ότι οι Αμερικανοί έχουν σχετικά καλή άποψη για τον Σνόουντεν: το 55% τον χαρακτήρισε «πληροφοριοδότη» και μόνο το 34% θεωρεί ότι είναι «προδότης».

Τα συμπεράσματα της νέας έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε πανεθνική κλίμακα από το πανεπιστήμιο Κουίνιπιακ σε δείγμα 1468 ατόμων, είναι πανομοιότυπα με εκείνης που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 10 Ιουλίου.

«Οι περισσότεροι Αμερικανοί ψηφοφόροι έχουν θετική άποψη για τον Σνόουντεν, όμως αυτό το δήλωναν προτού να του χορηγηθεί άσυλο στη Ρωσία» διευκρίνισε ο Πίτερ Μπράουν, υποδιευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων του πανεπιστημίου.

Με βάση τη σημερινή δημοσκόπηση, το 38% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων και το 36% των Δημοκρατικών θεωρούν τον Σνόουντεν «προδότη» ενώ το 51% των Ρεπουμπλικανών και το 56% των Δημοκρατικών τον χαρακτηρίζουν «πληροφοριοδότη».