Ο ιδιοκτήτης μιας κατοικίας μπορεί να κάνει έξωση στον ενοικιαστή του εάν η συνήθεια του καπνίσματος ενοχλεί τους γείτονες αποφάνθηκε την Τετάρτη γερμανικό δικαστήριο.

Η απόφαση πάρθηκε επειδή ο 75χρονος Φρίντχελμ Αντολφ, που διαμένει πάνω από τέσσερις δεκαετίες στο ίδιο διαμέρισμα, αγνοούσε τις παρατηρήσεις του ιδιοκτήτη και των γειτόνων του ότι εξαιτίας του καπνού από τα τσιγάρα του είχαν εμποτιστεί οι κοινόχρηστοι χώροι του κτιρίου με αποτέλεσμα να μυρίζουν άσχημα.

Ο 75χρονος καπνιστής δήλωσε ότι δεν φταίει αυτός εάν ο καπνός διαφεύγει από το διαμέρισμά του.

Το περιφερειακό δικαστήριο του Ντίσελντορφ αναγνώρισε το δικαίωμα του καπνίσματος στο σπίτι, αλλά τόνισε ότι οι άλλοι ενοικιαστές δεν είναι υποχρεωμένοι να ανέχονται την «απαράδεκτη και ανυπόφορη μυρωδιά».

Ο Αντολφ έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών ενοικιαστών, Φρανζ-Γκέοργκ Ριπς, επέκρινε την απόφαση λέγοντας ότι το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη την ηλικία του ενοικιαστή ή το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο ηλικιωμένος διέμενε στο διαμέρισμα.

Από την άλλη, εκπρόσωπος του Γερμανικού Κέντρου Ερευνας για τον Καρκίνο ανέφερε ότι μέσω της απόφασης εστάλη ένα σημαντικό μήνυμα.

«Το κάπνισμα στα διαμερίσματα αποτελεί ένα γενικό πρόβλημα και μετά από αυτή την απόφαση οι γείτονες θα είναι καλύτερα προστατευμένοι» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «πολλοί άνθρωποι δεν είναι πλέον πρόθυμοι να ανέχονται τον καπνό των άλλων».