Ενα ασυνήθιστο περιστατικό στα ιατρικά χρονικά, με πρωταγωνίστρια μάλιστα μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου και τη νεογέννητη κόρη της, απασχολεί την κοινή γνώση στις Ηνωμένες Πολιτείες: Το παιδί της Τζέιμι Χερέρα Μπιούτλερ έχει επιβιώσει δύο εβδομάδες, σε πείσμα ενός προβλήματος που είχε η βουλευτίνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι κατά κανόνα θανατηφόρο.

Η Αμπιγκεϊλ γεννήθηκε πρόωρα στις 15 Ιουλίου χωρίς νεφρά.

Οι γιατροί είχαν διαγνώσει στη μητέρα της ένα σοβαρότατο πρόβλημα στην εγκυμοσύνη το οποίο λέγεται Σύνδρομο Πότερ: Υπολειτουργία των νεφρών της εγκύου προκαλεί μειωμένη παραγωγή αμνιακού υγρού και αυτό συνήθως οδηγεί στον θάνατο του εμβρύου καθώς εμποδίζει την ανάπτυξη των πνευμόνων του.

Η Αμπιγκεϊλ δεν έχει καθόλου νεφρά και αναπτύχθηκε χωρίς αμνιακό υγρό στη μήτρα. Κατά την εγκυμοσύνη οι γιατροί προχώρησαν στην έγχυση ορού ως υποκατάστατο του αμνιακού υγρού.

Κατά τη γέννησή της η Αμπιγκεϊλ είχε αναπτύξει πνεύμονες και αναπνέει από μόνη της, κάτι που σημαίνει ότι η σπάνια θεραπεία είχε αποτέλεσμα. Ωστόσο η Αμπιγκεϊλ ζει με αιμοκάθαρση και θα χρειαστεί μεταμόσχευση νεφρού για να επιζήσει.

Η ρεπουμπλικάνα βουλευτής από την Ουάσινγκτον και ο σύζυγός της εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ευχαριστούν εκείνους τους γιατρούς και τους νοσοκόμους που δεν θέλησαν να αποδεχτούν την αρχική καταδικαστική για το μωρό διάγνωση. «Περισσότερο απ’ όλους βέβαια, είμαστε ευγνώμονες στον Θεό που άκουσε όλες τις προσευχές για αυτό το θαύμα» προσέθεσαν.