Ακόμη μία ημέρα έντασης έζησε χθες η Αίγυπτος, το βαθύ χάσμα της οποίας αποτυπώθηκε στις δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους υποστηρικτές του Στρατού και τους οπαδούς του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Ο μεγάλος όγκος των δύο διαδηλώσεων αναδεικνύει ακόμη περισσότερο το βάθος του χάσματος ανάμεσα στους θιασώτες του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και στους πολίτες που ονειρεύονται μια ισλαμική δημοκρατία. Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ταχρίρ κρατώντας στα χέρια τους πορτρέτα του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι. «Ο λαός, η πηγή όλων των εξουσιών, έστειλε τον Στρατό και την Αστυνομία να καθαρίσουν την τρομοκρατία» ήταν η επιγραφή ενός τεράστιου πανό στην είσοδο της Ταχρίρ, ενώ τρία άρματα μάχης βρίσκονταν σταθμευμένα στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, έτοιμα να επέμβουν σε περίπτωση επεισοδίων. Για τους υποστηρικτές του Μόρσι που διαδήλωσαν στο Κάιρο και αλλού, η χθεσινή ήταν η ημέρα ανατροπής των «πραξικοπηματιών».

Ενορχηστρωτής της διαδήλωσης υπέρ του Στρατού ήταν ο ίδιος ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι είχε καλέσει στα μέσα της εβδομάδας τους Αιγυπτίους να βγουν στους δρόμους αναζητώντας με αυτόν τον τρόπο ένα είδος νομιμοποίησης της ενέργειάς του να ανατρέψει τον Μόρσι και του ρόλου που ανέλαβε μετά την ανατροπή του προέδρου. «Η μαζική ανταπόκριση θα αποτελέσει εντολή και διαταγή του λαού προς τον Στρατό να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να σταματήσει την αιματοχυσία», είχε δηλώσει την Τετάρτη σε ομιλία του στη Σχολή Ευελπίδων της Αλεξάνδρειας.

Η ΧΑΜΑΣ. Παράλληλα, ο Σίσι επιχειρεί να απονομιμοποιήσει τον Μόρσι, κάτι που πιθανότατα θα ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά. Εις βάρος του ανατραπέντος προέδρου διατάχθηκε χθες έρευνα για μια σειρά κατηγοριών, στις οποίες περιλαμβάνεται ο φόνος αλλά και οι υποτιθέμενες σχέσεις τού Μόρσι με τη Χαμάς. Η εντολή για έρευνα συνοδεύτηκε από την προσωρινή κράτηση του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου στην Ιστορία της Αιγύπτου. Ο Μόρσι θεωρείται ύποπτος ότι κατέφυγε στη βοήθεια της παλαιστινιακής οργάνωσης για να δραπετεύσει από τη φυλακή κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ. Κατά την απόδρασή του σκοτώθηκαν κρατούμενοι και δεκατέσσερις δεσμοφύλακες, στρατιώτες κρατήθηκαν όμηροι και πυρπολήθηκαν κτίρια. Η επίσημη εκδοχή μέχρι χθες ήταν ότι ο Μόρσι δραπέτευσε με τη βοήθεια υποστηρικτών του στην περιοχή των φυλακών. «Σύντομα θα αποκαλυφθεί ότι όλες αυτές οι κατηγορίες δεν είναι τίποτε περισσότερο από κατασκευάσματα λίγων στρατηγών και μιας στρατιωτικής δικτατορίας», τόνισε εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. «Θα συνεχίσουμε να κατεβαίνουμε στους δρόμους», προανήγγειλε.

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ. Αν από τη μια πλευρά ο Στρατός υποκινεί διαδηλώσεις, από την άλλη εμφανίζεται ως εγγυητής της τάξης. Αμέσως μετά την προσευχή της Παρασκευής, ελικόπτερά του υψώθηκαν στον ουρανό του Καΐρου για επιτήρηση. Ο Στρατός είχε προειδοποιήσει επίσης ότι «θα στρέψει τα όπλα του» σε όσους χρησιμοποιήσουν βία, ενώ είχε δώσει 48ωρη διορία στη Μουσουλμανική Αδελφότητα να συμμετάσχει στη μεταβατική κυβέρνηση, σκοπός της οποίας είναι να θέσει τις βάσεις της εθνικής συμφιλίωσης. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι σήκωσαν τους τόνους απειλώντας με εμφύλια σύρραξη. Η διορία του Στρατού λήγει σήμερα το απόγευμα.