Ο ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε κέρδισε τις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή για τη Ανω Βουλή, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων. Η νίκη του, εκτιμάται ότι θα του δώσει την άνεση να συνεχίσει την πολιτική της οικονομικής ανάκαμψης και της διπλωματικής ισχύος.

Ειδικότερα, βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων, ο συνασπισμός που σχηματίστηκε από το δεξιό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα (PLD) και το κεντρώο Νέο Κομέιτο εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία της Άνω Βουλής.

Μόνο του, το PLD, του οποίου ηγείται ο Αμπε, εξασφάλισε τουλάχιστον 63 έδρες (και τουλάχιστον 73 μαζί με το Νέο Κομέιτο) από τις 121 που κρίνονταν σήμερα.

Το αποτέλεσμα αυτό αποφέρει στο συνασπισμό ένα ελάχιστο 132 εδρών, δέκα περισσότερες από την απόλυτη πλειοψηφία.

«Ευχαριστώ τους εκλογείς. Θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε γρήγορα αυτό που πρέπει να αποφασιστεί», δήλωσε στην τηλεόραση ο Άμπε.

Στις εκλογές κρίνονταν 121 από τις 242 έδρες της Γερουσίας.

Με αντίπαλο την κυβέρνηση Αμπε που απολαμβάνει περίπου 60% υποστήριξη από τους ψηφοφόρους αφότου επέστρεψε στην εξουσία πριν από επτά μήνες, η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να κινητοποιηθεί.

Η συμμετοχή φαίνεται πως ήταν πιο χαμηλή, παρ’ όλο που για πρώτη φορά είχε δοθεί άδεια για τη διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας μέσω διαδικτύου.

Η κυριότερη δύναμη της αντιπολίτευσης, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (PDJ), υφίσταται μια νέα βαριά ήττα έπειτα από εκείνη των εκλογών του Δεκεμβρίου που έθεσε τέρμα σε τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας.

Χάρη σε αυτή τη νίκη ο Αμπε διαθέτει στο εξής έναν ορίζοντα τριών ετών χωρίς εθνικές εκλογές και όλους τους μοχλούς καθώς ο συνασπισμός του κόμματός του και τον Νέου Κομέιτο ελέγχει ήδη τα δύο τρίτα της Κάτω Βουλής.