Σε ποινές φυλάκισης που φθάνουν έως δύο χρόνια και 10 μήνες καταδικάστηκαν από την ιταλική Δικαιοσύνη πέντε άτομα για το μοιραίο ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia στο νησί Τζίλιο στις 12 Ιανουαρίου του 2012.

Ο δικαστής της έδρας Πιέτρο Μολίνο έκανε δεκτά τα αιτήματα συμβιβασμού των συνηγόρων υπεράσπισης των πέντε κατηγορούμενων προς αποφυγή μακράς νομικής διαδικασίας.

Συναίνεσε, συγκεκριμένα, στην καταδίκη σε δύο χρόνια και 10 μήνες φυλάκισης του υπεύθυνου της μονάδας διαχείρισης κρίσεων της πλοιοκτήτριας εταιρίας Ρομπέρτο Φεραντίνι.

Ο υπεύθυνος εξυπηρέτησης επιβατών Μανρίκο Τζαμπεντρόνι καταδικάστηκε σε δύο χρόνια και έξι μήνες φυλάκισης.

Για τους δύο αξιωματικούς του εμπορικού ναυτικού, Τσίρο Αμπόζιο και Σίλβια Κορόνικα, έγινε δεκτός ο συμβιβασμός που είχαν προτείνει οι συνήγοροι υπεράσπισής: φυλάκιση ενός έτους και 11 μηνών και ενός χρόνου και έξι μηνών αντίστοιχα.

Ο ινδονήσιος πηδαλιούχος Ρούσλι Μπιν καταδικάστηκε σε έναν χρόνο και οκτώ μήνες φυλάκισης.

Ουδείς εκ των καταδικασθέντων αναμένεται πάντως να οδηγηθεί στη φυλακή. Οι ποινές φυλάκισης κάτω των δύο ετών αναστέλλονται στην Ιταλία, ενώ για μεγαλύτερες ποινές μπορεί να ασκηθεί έφεση ή να αντικατασταθούν από κοινωνική εργασία.

Ο μόνος για τον οποίο δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημα συμβιβασμού είναι ο κυβερνήτης Φραντσέσκο Σκετίνο, ο οποίος δικάζεται χωριστά αντιμετωπίζοντας της κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της εγκατάλειψης πλοίου.

Η δίκη έχει ήδη ξεκινήσει και η επόμενη ακροαματική διαδικασία αναμένεται στις 23 Σεπτεμβρίου.

Οι συνήγοροι του Σκετίνο έχουν προτείνει συμβιβασμό, με μερική παραδοχή των ευθυνών του και καταδίκη σε φυλάκιση 3,5 ετών. Τους περασμένους μήνες η Εισαγγελία είχε εκφραστεί αρνητικά και αναμένεται τώρα η σχετική απόφαση του δικαστηρίου του Γκροσέτο.

Οι σχολιαστές θεωρούν ότι η είναι πλέον πιθανό να μην γίνει δεκτό το σχετικό αίτημα από το δικαστήριο, δεδομένων των κατηγοριών που του έχουν απαγγελθεί.

Στο ναυάγιο του Costa Concordia, μετά την πρόσκρουση σε ύφαλο στα ανοικτά των ακτών της Τοσκάνης, τον Ιανουάριο του 2012, έχασαν τη ζωή τους 32 άτομα.