Η μέθοδος τηςυδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) στο υπέδαφος για την παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας και την άντληση σχιστολιθικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά επικίνδυνη γιατί μπορεί να προκαλέσει μεγάλους σεισμούς, λένε επιστήμονες στην Καλιφόρνια.

Συγκεκριμένα, η διοχέτευση υγρών σε εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου συνοδεύτηκε από αύξηση των σεισμικών δονήσεων, ακόμα και σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων, όπως διαπίστωσαν ειδικοί στις ΗΠΑ. «Οι επιστήμονες θα πρέπει να λένε στους αρμόδιους την ποσότητα νερού που μπορούν να διοχετεύσουν στο υπέδαφος στη συγκεκριμένη τοποθεσία και πόσους σεισμούς θα προκαλέσει», επισημαίνει στη Νάταλι Στάρκι της «Guardian» η Εμιλι Μπρόντσκι στην Καλιφόρνια, επικεφαλής έρευνας για τη σεισμική επικινδυνότητα σε εργοστάσιο γεωθερμικής ενέργειας.

Η νέα έρευνα καταδεικνύει ότι οι σεισμοί που μπορεί να προκληθούν από αυτή τη δραστηριότητα φτάνουν ακόμα και τους πέντε βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ εξαιτίας της αποδυνάμωσης των ρηγμάτων, καθώς το νερό που εισέρχεται με μεγάλη πίεση μαλακώνει τα πετρώματα και τα κάνει ευάλωτα σε σεισμούς.

Μάλιστα, όσο περισσότερο χρόνο διαρκεί η τακτική αυτή τόσο πιο ευάλωτη γίνεται η περιοχή σε σεισμούς που συμβαίνουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Το 2010 στην Κίνα, το 2011 στην Ιαπωνία και το 2012 στη Σουμάτρα συνέβησαν μεγάλοι σεισμοί οι οποίοι προκάλεσαν σεισμικές δονήσεις στις ΗΠΑ σε σημεία όπου χρησιμοποιείται η μέθοδος της υδραυλικής ρωγμάτωσης. Το μεγαλύτερο μέγεθος αυτών των δονήσεων έφτασε τα 5,7 ρίχτερ ενώ καταστράφηκαν 14 σπίτια.

Οπως κατέγραψαν οι ειδικοί, σε μία τοποθεσία στην Καλιφόρνια η διοχέτευση 500 εκατ. γαλονιών νερού στο υπέδαφος προκάλεσε έναν σεισμό ανά 11 ημέρες.