Απαλλαγμένος από τον φόνο του Τρέιβον Μάρτιν αλλά δέσμιος της οργής που προκάλεσε η αθώωσή του βρίσκεται ο Τζορτζ Ζίμερμαν. Ο 36χρονος νυχτοφύλακας απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες από δικαστήριο της Φλόριδας σχετικά με τον θανάσιμο πυροβολισμό τον Φεβρουάριο του 2012 του αφροαμερικανού εφήβου στο Σάνφορντ, μια πόλη 53.000 κατοίκων στην Ηλιόλουστη Πολιτεία. Οι ένορκοι –έξι γυναίκες, από τις οποίες οι πέντε ήταν λευκές –αθώωσαν τον Ζίμερμαν, αλλά συγγενείς και φίλοι του εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα απαλλαγεί δύσκολα τόσο από τον φόβο για την ασφάλειά του όσο και από τον θόρυβο που προκάλεσε η υπόθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αίσθηση ότι το νεαρό θύμα πλήρωσε το χρώμα του δέρματός του είναι διάχυτη σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης ενώ το δικό του μερίδιο στη διαμάχη πήρε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα που αναγνωρίζεται από την αμερικανική νομοθεσία.

Ο 29χρονος ισπανόφωνος Τζορτζ Ζίμερμαν υποστηρίζει ότι ο 17χρονος Αφροαμερικανός Τρέιβον Μάρτιν του επιτέθηκε τη νύχτα της 26ης Φεβρουαρίου 2012 σε μια περιπολία. Οι μαρτυρίες θέλουν τον νυχτοφύλακα να αντιδρά στην επίθεση περίπου σαν αστυνομικός σε ταινία του Χόλιγουντ. Ο Ζίμερμαν έριξε κάτω τον Μάρτιν, έβγαλε το όπλο του από τη θήκη του και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ χωρίς να υπάρχει λόγος. Η υπόθεση πήρε διαστάσεις όταν έγινε γνωστό ότι ο Ζίμερμαν κυκλοφορούσε ελεύθερος επί έξι εβδομάδες, επειδή η τοπική Αστυνομία τού είχε αναγνωρίσει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Η κατακραυγή που ακολούθησε οδήγησε στη σύλληψη του νυχτοφύλακα αλλά και στην παραίτηση του αρχηγού της Αστυνομίας του Σάνφορντ. Το περιστατικό δεν είχε μείνει ασχολίαστο ούτε από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε δηλώσει ότι αν είχε έναν γιο θα έμοιαζε με τον Τρέιβον.

Ούτε η προεδρική δήλωση όμως στάθηκε ικανή να επηρεάσει τους ενόρκους, οι οποίοι έκριναν ότι ο Ζίμερμαν βρισκόταν πράγματι σε αυτοάμυνα. Ο νυχτοφύλακας έδειχνε ανέκφραστος, αλλά δεν μπόρεσε να συγκρατήσει ένα ανεπαίσθητο μειδίαμα στο άκουσμα της απόφασης. Οι γονείς του έπεσαν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου και η σύζυγός του ξέσπασε σε κλάματα. Στο περιβάλλον του θύματος όμως η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική. Και η ετυμηγορία του δικαστηρίου έδωσε το έναυσμα για νέο γύρο αντιδράσεων. Δεκάδες Αφροαμερικανοί που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο εξέφρασαν την οργή τους για την απόφαση. Κάποιοι από αυτούς αναλύθηκαν σε λυγμούς, άλλοι επισήμαιναν ότι για τους Αφροαμερικανούς δεν υπάρχει δικαιοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Ο πατέρας του Μάρτιν δεν βρισκόταν στη δικαστική αίθουσα την ώρα της εκφώνησης της απόφασης. Λίγο αργότερα έγραψε στο twitter ότι ο γιος του θα ήταν υπερήφανος για τη μάχη που έδωσε η οικογένειά του στη μνήμη του. «Μαζί θα παλέψουμε για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», έγραψε ακόμη. Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Εθνικής Ενωσης για την Πρόοδο των Εγχρώμων. «Σήμερα δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη στον Τρέιβον Μάρτιν και στην οικογένειά του», δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης καλώντας το υπουργείο Δικαιοσύνης να ξεκινήσει αμέσως έρευνα για την υπόθεση. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Ζίμερμαν είναι πιθανόν να επιστρέψει στο δικαστήριο κατηγορούμενος για έγκλημα μίσους. Την ίδια ώρα ο γνωστός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών Τζέσε Τζάκσον συνιστούσε αυτοσυγκράτηση στη μαύρη κοινότητα. «Πρέπει να αποφύγουμε τη βία. Θα οδηγήσει σε νέες τραγωδίες», έγραψε στο twitter μόλις λίγα λεπτά μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Η έκκληση του Τζέσε Τζάκσον δεν εισακούστηκε από όλους. Διαδηλώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ σε κάποιες πόλεις, κυρίως στην Καλιφόρνια, οι διαδηλωτές ξέσπασαν την οργή τους σε περιπολικά της Αστυνομίας και σε βιτρίνες καταστημάτων. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Τρέιβον» και φορούσαν μπλούζες με το πρόσωπο του θύματος. «Καμία δικαιοσύνη για τον Τρέιβον», «Δικαιοσύνη υπάρχει μόνο για τους λευκούς», ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.