«Ο Νέλσον Μαντέλα είναι πολύ καλύτερα σήμερα από ότι ήταν όταν τον επισκέφτηκα το προηγούμενο βράδυ». Αυτή η δήλωση του Προέδρου της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα έδωσε χαρά στον κόσμο που συγκεντρώθηκε την Πέμπτη έξω από το νοσοκομείο της Πρετόρια για να στηρίξει τον Μαντέλα.

«Ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα ακύρωσε την επίσκεψή του στη Μοζαμβίκη και επισκέφτηκε τον Νέλσον Μαντέλα στο νοσοκομείο. Ενημερώθηκε από τους γιατρούς ότι η κατάσταση της υγείας του βελτιώθηκε μέσα σε μία νύχτα. Είναι κρίσιμη αλλά σταθερή» ανέφερε η ανακοίνωση της προεδρίας.

«Οφείλουμε να προσευχηθούμε για την υγεία του και να του ευχηθούμε καλή τύχη. Οφείλουμε επίσης να συνεχίζουμε την δουλειά μας και τις καθημερινές δραστηριότητές μας, όσο συνεχίζει να νοσηλεύεται» πρόσθεσε ο Ζούμα που επισκέφτηκε δύο φορές μέσα σε 24 ώρες τον 94χρονο ηγέτη του αγώνα κατά του απαρτχάιντ.

Η κατάσταση της υγείας του Μαντέλα, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Πρετόρια από τις 8 Ιουνίου με λοίμωξη του αναπνευστικού, επιδεινώθηκε το Σαββατοκύριακο. Την Τετάρτη ένας συγγενής του δήλωσε ότι η αναπνοή του υποστηρίζεται μηχανικά.

Η κόρη του Μαντέλα, Μακαζίουε, είπε ότι ο πατέρας της είναι «ακόμα εκεί» και ανταποκρίνεται σε όσα βλέπει. Κατηγόρησε δε κάποιους δημοσιογράφους ότι «περιμένουν να πεθάνει».

Παιδιά που συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο ελευθέρωσαν 94 μπαλόνια, όσο είναι η ηλικία του Μαντέλα, για να τον τιμήσουν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κόσμος εμφανίζεται πλέον έτοιμος και για το ενδεχόμενο του θανάτου του Μαντέλα.«Δεν θέλουμε να τον βλέπουμε να υποφέρει. Πέρασε πολλές δυσκολίες στη ζωή του. Πρέπει όλα αυτά να τελειώσουν σύντομα» είπε στο Reuters ένας άντρας έξω από το νοσοκομείο της Πρετόρια.