Οι αρχές της Σιγκαπούρης καλούν τους κατοίκους να μην κυκλοφορούν στους δρόμους λόγω των επικίνδυνων επιπέδων ρεκόρ που καταρρίπτει με γεωμετρική πρόοδο η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Το νέφος έχει καλύψει με γκρίζο χρώμα τον ουρανό και οι αρχές της χώρας κατηγορούν την κυβέρνηση της Ινδονησίας για αυτό καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ρύπανσης προέρχεται από τους καπνούς που έχουν προκαλέσει οι εκτεταμένες δασικές φωτιές στη Σουμάτρα.

Σιγκαπούρη και Ινδονησία αλληλοκατηγορούνται με χιλιάδες ανθρώπους να ζουν εδώ και τρεις ημέρες κυριολεκτικά αιχμάλωτοι μέσα στα σπίτια τους, λόγω του νέφους.

«Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης φέρεται σαν κακομαθημένο παιδί, δεν μπορούν να κάνουν κάτι οι αρχές της Ινδονησίας είναι στο έλεος της Φύσης» δήλωσε ο υπουργός Λαϊκής Ευμάρειας και Πρόνοιας της Ινδονησίας, Αγκούνγκ Λακσόνο.

Ωστόσο, ο υπουργός Δασών της χώρας ανακοίνωσε πως θα προσπαθήσουν να «βομβαρδίσουν σύννεφα» για να προκληθούν βροχές στη Σουμάτρα ώστε να σβήσουν ταχύτερα οι πυρκαγιές στα δάση της.

Ο Πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Χσιεν Λουνγκ ανακοίνωσε ότι «το νέφος μπορεί να κρατήσει αρκετές εβδομάδες μέχρι το τέλος της ξηρής περιόδου στην Ινδονησία και για αυτό οι κάτοικοι πρέπει να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις».

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Μαλαισία, όπου επίσης οι κάτοικοι κυκλοφορούν με μάσκες στους δρόμους και 200 σχολεία έκλεισαν λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.