Κοινό τόπο θα προσπαθήσουν να βρουν σχετικά με το θέμα της Συρίας οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίοι βρίσκονται από χθες στο Ενισκίλεν της Βόρειας Ιρλανδίας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του G8. Ο Ομπάμα αναμένεται να ζητήσει τη βοήθεια του Προέδρου της Ρωσίας που αποτελεί τον ισχυρότερο σύμμαχο του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία, προκειμένου να τεθεί τέλος στον εμφύλιο πόλεμο που ήδη μαίνεται για δεύτερο χρόνο.

Την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει με όπλα τους αντάρτες επειδή το καθεστώς Ασαντ ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή χρησιμοποιώντας χημικά όπλα. Αυτό δημιούργησε μεγάλη ένταση με τη Μόσχα, η οποία προμηθεύει με όπλα τον στρατό του Ασαντ, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει απωθήσει τους αντάρτες στα βόρεια της χώρας.

Με όλα όσα συμβαίνουν στο έδαφος της Συρίας, ο Ομπάμα θα προσπαθήσει να πείσει τον Πούτιν να συνεργαστεί μαζί του, με λίγες ελπίδες όμως. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον πριν από την επίσημη έναρξη των τριήμερων εργασιών της συνόδου, ο ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε τις επικρίσεις του προς τη Δύση περιγράφοντας τους αντάρτες ως κανίβαλους. «Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να υποστηρίξουμε εκείνους που όχι μόνο σκοτώνουν τους εχθρούς τους, αλλά ξεσκίζουν τα σώματά τους και τρώνε τα όργανά τους μπροστά στις κάμερες», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κάμερον. «Αυτούς θέλετε να υποστηρίξετε και να τους στείλετε όπλα;» (ο ρώσος Πρόεδρος αναφερόταν στη φωτογραφία σύρου αντάρτη που γελαστός έτρωγε την καρδιά ενός στρατιώτη που είχε σκοτώσει). Ο Κάμερον δίπλα του παραδέχθηκε ότι η Μόσχα διαφωνεί σημαντικά με το Λονδίνο για τη Συρία. Ετσι, παρά την πρόθεση του βρετανού οικοδεσπότη, στη σύνοδο των 8 πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών του πλανήτη δεν θα κυριαρχήσουν ούτε η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ – ΕΕ ούτε η διεθνής συμφωνία για τη φορολόγηση, αλλά το αδιέξοδο στη Συρία.

ΓΕΙΤΟΝΕΣ. Οπως παρατήρησαν οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο Ενισκίλεν, οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και εκτός του επίσημου προγράμματος για να συζητήσουν όσα τους χωρίζουν, καθώς τα σπίτια στα οποία θα φιλοξενηθούν στο θέρετρο Λαφ Ερνι είναι δίπλα δίπλα. Μάλιστα, κατά την άφιξή του ο Ομπάμα βγαίνοντας από τη λιμουζίνα περιεργάστηκε με ενδιαφέρον το σπίτι με τη ρωσική σημαία όπου θα μείνει ο Πούτιν προτού στραφεί στην εκπληκτική θέα που προσφέρει η λίμνη ακριβώς μπροστά. Ο Ομπάμα, φανατικός λάτρης του γκολφ, δεν παρέλειψε να εκφράσει τη στενοχώρια του, καθώς το θέρετρο διαθέτει ένα διάσημο γήπεδο του γκολφ το οποίο όμως δεν θα μπορέσει να απολαύσει λόγω των συζητήσεων με τους άλλους ηγέτες.

Οπλα από το Ριάντ στους αντάρτες

Χθες έγινε γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά εξόπλισε τους αντάρτες με αντιαεροπορικούς και αντιαρματικούς πυραύλους, τους οποίους ζητούσαν εδώ και καιρό