Με βολές εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους σκληρούς τόνους έναντι των διαδηλώσεων στη χώρα του.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η ένταση στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης εξαιτίας της απεργίας που κήρυξαν από το πρωϊ της Δευτέρας πέντε συνομοσπονδίες εργαζομένων: η εργατική συνομοσπονδία DISK, η συνομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων KESK, η Ένωση Ιατρικών Συλλόγων, η Ένωση Οδοντιατρικών Συλλόγων και η Ένωση Μηχανικών.

Παράλληλα η τουρκική κυβέρνηση δια του αντιπροέδρου της και κυβερνητικού Μπουλέντ Αρίντς προειδοποίησε ότι θα επέμβει ο στρατός ώστε να εμποδίσει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη και σε όλη την Τουρκία.

«Κατά πρώτον, ο αστυνομικός δεν είναι πλανόδιος πωλητής, αλλά μέλος των δυνάμεων της τάξης. Οι αστυνομικοί θα κάνουν χρήση όλων των μέσων που τους επιτρέπει ο νόμος», δήλωσε ο Αρίντς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber. «Αν αυτό δεν είναι αρκετό, ακόμη και οι ένοπλες τουρκικές δυνάμεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν στις πόλεις με την άδεια των κυβερνητών» των επαρχιών, πρόσθεσε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία, σχολίασε: «στηρίξατε τις αντιδημοκρατικές διαδηλώσεις στην Τουρκία και συνεπώς είστε κι εσείς αντιδημοκρατικοί. Έχετε διαφορετική αντίληψη περί ελευθερίας. Τότε κι εγώ δεν αναγνωρίζω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας απευθυνόμενος σε συμπατριώτες του που ζουν στο εξωτερικό κατά τη συνάντηση του «Συμβουλίου Τούρκων Πολιτών Εξωτερικού», είπε «πρέπει να τηρείτε πιο ισχυρή στάση από αυτούς που στηρίζουν τους οργανωτές των επεισοδίων. Πρέπει κι εσείς να βγείτε στους δρόμους. Εάν δεν βγείτε και αφήσετε τις πλατείες σ’ αυτούς, θα είναι σαν να τους στηρίζετε».

Ηδη από το απόγευμα της Δευτέρας παρατηρήθηκαν σε ορισμένες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης φαινόμενα οπαδών του κυβερνώντος κόμματος να επιτίθενται σε διαδηλωτές και σε τοπικά γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη τα δύο συνδικάτα, η εργατική συνομοσπονδία DISK και η συνομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων KESK υποστηριζόμενα από τα τρία άλλα συνδικάτα (μηχανικών, οδοντιάτρων και γιατρών) συγκέντρωσαν λιγότερους από 2.000 διαδηλωτές, βόρεια και νότια της πλατείας Ταξίμ, επίκεντρο των διαδηλώσεων που γίνονται εδώ και περίπου δέκα ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πιο πρόσφατη κινητοποίησή τους -στις 5 Ιουνίου- τα δύο συνδικάτα είχαν συγκεντρώσει πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Τα δύο συνδικάτα σταμάτησαν αρχικά την πορεία τους σε κάποια απόσταση από την πλατεία Ταξίμ, η πρόσβαση στην οποία εμποδιζόταν από σημαντική αστυνομική δύναμη.

Ενα τμήμα των απεργών μετακινήθηκε στην οδό του Πέρα, αλλά μετά από επέμβαση της αστυνομίας υποχώρησε. Ένα άλλο τμήμα όμως επιχείρησε να προχωρήσει προς την πλατεία από την περιοχή Χάρμπιγιε, όπου κι εκεί απωθήθηκε μετά από επέμβαση της αστυνομίας που έκανε χρήση δακρυγόνων.

Λίγο αργότερα, κι ενώ το πλήθος των διαδηλωτών της εργατικής συνομοσπονδίας DISK διαλυόταν, περίπου εκατό αστυνομικοί για την αντιμετώπιση των ταραχών εφόρμησαν εναντίον τους υποστηριζόμενοι από δύο οχήματα που φέρουν αντλίες για την εκτόξευση νερού υπό πίεση και κάνοντας χρήση δακρυγόνων και βλημάτων με περίβλημα από ελαστικό.

Σε άλλο σημείο της πρόσβασης προς την πλατεία Ταξίμ, περίπου 300 νεαροί μέλη αριστερών οργανώσεων δέχτηκαν κι αυτοί επίθεση με χημικά για να διαλυθούν. Οι νεαροί απάντησαν με τη ρίψη πετρών προτού φύγουν προς τους γειτονικούς δρόμους.

Νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, η αστυνομία επέτρεψε τελικά την κυκλοφορία στην κύρια λεωφόρο της συνοικίας Σισλί, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από την πλατεία Ταξίμ,

Τέλος τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι σύμφωνα με τη νεκροψία, ο διαδηλωτής στην Άγκυρα Ετχέμ Σαρίσουλουκ (ο οποίος είχε τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι από σφαίρα αστυνομικού, για να υποκύψει στη συνέχεια) πυροβολήθηκε από απόσταση μόλις 4,8 μέτρων!

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ιατρικών Συλλόγων Τουρκίας Μπεγιαζίτ Ιλχάν κατήγγειλε τη Δευτέρα ότι οι τουρκικές αρχές ζητούν από τα ιδιωτικά νοσοκομεία τα ονόματα των τραυματιών διαδηλωτών που έχουν μεταφερθεί σε αυτά.