Ως «αρρωστημένη» χαρακτήρισε την εν ψυχρώ δολοφονία 20χρονου στρατιώτη ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η ειδική σύσκεψη για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων, γνωστή ως Cobra.

Από τα σκαλιά της Ντάουνιγκ Στριτ ο Ντείβιντ Κάμερον δήλωσε πως η χώρα θα σταθεί αποφασιστικά και με ανένδοτο τρόπο ενάντια σε κάθε μορφή εξτρεμισμού και τρομοκρατίας. «Δεν θα υποκύψουμε στον τρόμο και την τρομοκρατία όποια μορφή κι αν έχουν», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε πως η σφαγή του νεαρού στρατιώτη δεν ήταν μόνο επίθεση κατά της Βρετανίας και του βρετανικού τρόπου ζωής αλλά «και προδοσία κατά του ίδιου του Ισλάμ».

Οι άνθρωποι που έκαναν αυτή την πράξη «θέλησαν να μας διαλύσουν. Θα έπρεπε να ξέρουν όμως πως κάτι τέτοιο θα μας έφερνε όλους πιο κοντά, θα μας έκανε πιο δυνατούς», πρόσθεσε ο Ντέιβιντ Κάμερον και κατέληξε: «Μαζί θα νικήσουμε τον εξτρεμισμό».

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, οι δύο ύποπτοι οι οποίοι συνελήφθησαν τραυματισμένοι ύστερα από πυρά που δέχτηκαν από αστυνομικούς, μερικά λεπτά με τη δολοφονία, ήταν «γνωστοί» στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε πως θα γίνει έρευνα για το πώς διαχειρίστηκαν οι υπηρεσίες τις πληροφορίες που είχαν στην κατοχή τους.

Όπως μετέδωσαν τα βρετανικά ΜΜΕ, ο ένας από τους δράστες είναι ο 28χρονος γεννημένος στη Βρετανία Μάικλ Αμπεντολάτζο, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια είχε ασπαστεί το Ισλάμ.

Ο δεύτερος δράστης, γεννήθηκε στη Νιγηρία και πολιτογραφήθηκε βρετανός πριν από μερικά χρόνια.

Πάντως, από την κυβέρνηση διέψευσαν τις πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί νωρίτερα ότι οι δράστες είχαν εντοπιστεί σε παλαιότερες έρευνες, αλλά δεν είχαν αξιολογηθεί ως επικίνδυνοι για τέλεση τρομοκρατικής ενέργειας.

Ο βρετανός Πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένα από τη Γαλλία μόλις έγινε γνωστό το τραγικό συμβάν. Σύμφωνα με το πρακτορείοPress Association,ήταν ηδεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής Cobra σε δυο ημέρες.

Της χθεσινής, χρέη προέδρου έκανε η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

«Δεν θα ανεχτούμε τέτοιου είδους επιθέσεις» δήλωσε ο βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ενώ ο γενικός διοικητής του ΝΑΤΟ στρατηγός Αντερς Φογκ Ράσμουσεν τόνισε: «Οι τρομοκράτες δεν θα νικήσουν ποτέ».

Δυο ύποπτοι έχουν συλληφθεί σε σχέση με το έγκλημα στο Γούλγουιτς του νότιου Λονδίνου ενώ την έρευνα διεξάγει η βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ, το Σίτι και στα περίχωρα του Λονδίνου ενώ αυτόπτες μάρτυρες του χθεσινού εγκλήματος αναφέρουν ότι οι δράστες φώναζαν μουσουλμανικά συνθήματα την ώρα της επίθεσης.

Οι δράστες δεν προσπάθησαν να διαφύγουν και μάλιστα ενθάρρυναν τους περαστικούς να απαθανατίζουν την σκηνή του εγκλήματος.

«Ορκιζόμαστε στον παντοδύναμο Αλλάχ ότι δεν θα σταματήσουμε να πολεμάμε μέχρι να μας αφήσετε ήσυχους» φώναζε ένας από τους δράστες της δολοφονίας κραδαίνοντας ένα μαχαίρι στα ματωμένα του χέρια.

«Ο μόνος λόγος που σκοτώσαμε αυτόν τον άνδρα είναι επειδή οι μουσουλμάνοι πεθαίνουν κάθε μέρα» είπε.

«Ο βρετανός στρατιώτης είναι οφθαλμός αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος» τόνισε και συνέχισε:

«Ζητώ συγγνώμη για τις γυναίκες που βλέπουν αυτή την σκηνή αλλά στη χώρα μου οι γυναίκες αναγκάζονται να βλέπουν τα ίδια».

«Ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ασφαλής. Αλλάξτε κυβέρνηση, δεν ενδιαφέρονται για σας» συμπλήρωσε ενώ ο άλλος δράστης κρατούσε ακόμη τον μπαλτά, με τον οποίο κατακρεούργησε τον βρετανό στρατιώτη.

Το μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας καταδίκασε απερίφραστα τη δολοφονία «ως βάρβαρη πράξη που δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ».

«Ηρωίδα» μια μητέρα που τους απέσπασε την προσοχή

Η δολοφονία έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, ιδιαίτερα σε στρατόπεδα, ενώ οι Βρετανοί -για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό μετά τις βομβιστικές επιθέσεις του 2005 στο Λονδίνο- φοβούνται πως η απειλή της τρομοκρατίας επέστρεψε στη χώρα.

Τα βρετανικά ΜΜΕ μιλούν απερίφραστα για τρομοκρατική επίθεση. «Τρομοκρατία στους δρόμους» είναι ο τίτλος στην Telegraph, η οποία έχει πρωτοσέλιδο στην ηλεκτρονική της σελίδα δήλωση του δράστη πως «θέλουμε να ξεκινήσουμε πόλεμο στο Λονδίνο απόψε».

Ανάλογο και το πρωτοσέλιδο των Times, που επίσης επισημαίνει πως «ο μεγαλύτερος φόβος είναι οι «αυτοδημιούργητοι» τρομοκράτες». Όλα τα ΜΜΕ κρατούν την ίδια προσέγγιση στο θέμα, μιλώντας δηλαδή για τρομοκρατία και επισημαίνοντας τον κίνδυνο των «μεμονωμένων ριζοσπαστικοποιημένων τρομοκρατών».

Οι βρετανικές εφημερίδες πάντως έχουν αναδείξει σε ηρωίδα μία γυναίκα η οποία πλησίασε τους δύο δράστες και τους μιλούσε μετά τη δολοφονία και μέχρι να έρθει η αστυνομία.

Πρόκειται για την 48χρονη Ίνγκριντ Λόιου-Κένετ, η οποία είπε αργότερα πως ξεκίνησε να τους μιλά ώστε να μην στραφούν εναντίον όσων άλλων βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στο δρόμο (ανάμεσά τους και παιδιά).

Ο ένας από τους δύο της είπε τη φράση «θέλουμε απόψε να αρχίσουμε πόλεμο στο Λονδίνο», στο οποίο η ίδια τους απάντησε «είστε δύο εναντίον πολλών, θα χάσετε».