Εκατοντάδες νεαροί έβαλαν φωτιά και πυρπόλησαν αυτοκίνητα στην Στοκχόλμη ενώ επιτέθηκαν σε αστυνομικούς σε ένα πρωτοφανές για τα σουηδικά χρονικά, μπαράζ ταραχών και βανδαλισμών, τα τελευταία τρία 24ωρα. Αφορμή για τα επεισόδια είναι ο θανάσιμος πυροβολισμός,από την αστυνομία, ενός 69χρονου για τον οποίο υπήρχαν υποψίες ότι κυκλοφορούσε κρατώντας μαχαίρι.

Οι νεαροί επιτέθηκαν το βράδυ της Τρίτης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής Γιάκομπσμπεργκ, όπου ζουν κυρίως μετανάστες, και κατέστρεψαν αντικείμενα και έργα τέχνης σε δύο σχολεία, στα οποία έβαλαν φωτιά.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Πρωθυπουργού της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ να σταματήσουν οι ταραχές, οι νεαροί συνέχισαν και χθες το βράδυ τα επεισόδια.

Η αστυνομία προχώρησε σε οκτώ συλλήψεις.

Οι ταραχές ξεκίνησαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής στο προάστιο Χάσμπι όπου κατοικούν κυρίως μετανάστες, αλλά στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σε άλλες περιοχές της Στοκχόλμης.

Οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι το επεισόδιο φανερώνει τον ρατσισμό εις βάρος εθνοτικών μειονοτήτων, ενώ οι αναταραχές έχουν αναζωπυρώσει τη συζήτηση σχετικά με το πόσο καλά ενσωματωμένοι είναι οι μετανάστες στη σουηδική κοινωνία.

Η Σουηδία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών στην Ε.Ε. σε σχέση με τον πληθυσμό της.

«Στον πυρήνα βρίσκεται μία ομάδα θυμωμένων νεαρών που πιστεύουν ότι με τη βία μπορούν να αλλάξουν την κοινωνία», δήλωσε χθες ο σουηδός Πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: αυτό δεν είναι εντάξει. Η χρήση βίας δεν αποτελεί τρόπο έκφρασης της ελευθερίας του λόγου στη Σουηδία», υπογράμμισε.

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και αυστηροί με την εγκληματικότητα και να δείξουμε ότι δεν είναι αποδεκτή. Ωστόσο πρέπει να κάνουμε και μία συζήτηση για τα αίτια της εγκληματικότητας και μιλάω κυρίως για τη μακροχρόνια ανεργία», δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών Στέφαν Λέφβεν.

«Αποτύχαμε να δώσουμε ελπίδα στους ανθρώπους που ζουν στα προάστια» επεσήμανε η Αννα-Μάργκρετ Λιβ, από το αντιπολιτευόμενο Αριστερό Κόμμα της Σουηδίας.

Η ανεργία μεταξύ των μεταναστών που ζουν στη Σουηδία είναι 16% έναντι μόλις 6% των Σουηδών.