Η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε πολιτική πράξη την αυτοκτονία με πιστόλι μέσα στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων με σκοπό, όπως είπε, «να ξυπνήσει ο λαός της Γαλλίας».

Ο 78χρονος αυτόχειρας Ντομινίκ Βενέρ, ακροδεξιός ιστορικός και ακτιβιστής αυτοπυροβολήθηκε στο στόμα πάνω στην αγία τράπεζα, νωρίς χθες το απόγευμα, αφήνοντας εμβρόντητους περίπου 1.500 πιστούς και τουρίστες που βρίσκονταν μέσα και έξω από την φημισμένη «Νοτρ Νταμ».

Πριν αυτοκτονήσει ο Βενέρ είχε γράψει στο blog του κατά της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ των ομοφυλοφίλων.

«Νέες θεαματικές και συμβολικές πράξεις χρειάζονται για να ξυπνήσουν οι υπνοβάτες για να ταρακουνήσουμε την συνείδησή τους που έχει αναισθητοποιηθεί. Μπαίνουμε σε μία περίοδο όπου οι πράξεις πρέπει να ακολουθούν τα λόγια» έγραψε ο Βενέρ λίγο πριν αυτοκτονήσει.

Ο Βενέρ υπήρξε μέλος της Μυστικής Οργάνωσης Στρατού (OAS), που ήταν αντίθετη στην ανεξαρτητοποίηση της Αλγερίας στις αρχές του ’60 και είχε επιχειρήσει να δολοφονήσει τον γάλλο Πρόεδρο Σαρλ Ντε Γκολ.

Στέλεχος του Εθνικού Μετώπου ο Μπρούνο Γκολνίς δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «ήταν μία δραματική πράξη ενάντια στην παρακμή της κοινωνίας».

Η γοτθικού ρυθμού Παναγία των Παρισίων είναι το δημοφιλέστερο αξιοθέατο στη Γαλλία που συγκεντρώνει 13 εκατομμύρια επισκεπτών κάθε χρόνο, περίπου 38.000 την επισκέπτονται κάθε μέρα, αλλά τα μέτρα ασφαλείας μέχρι χθες ήταν μάλλον «χαλαρά» και ήταν εύκολο για τον αυτόχειρα να περάσει με πιστόλι κρυμμένο μέσα σε ένα σακίδιο.

Ηταν η πρώτη αυτοκτονία με όπλο στη Νοτρ Νταμ ενώ παλαιότερα δύο άλλοι αυτόχειρες είχαν πηδήξει από τους δίδυμους πύργους της και είχαν δώσει τέλος στη ζωή τους.