Πρώτα άρχισαν να παρατηρούνται ελλείψεις σε γάλα, βούτυρο, καφέ και αλεύρι αραβοσίτου. Τώρα τελειώνουν στη Βενεζουέλα σιγά-σιγά και τα ρολά χαρτιού τουαλέτας.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση και η τελευταία αντιδρά με εισαγωγές μεγάλων ρολών χαρτιού μήκους 50 μέτρων! Στη μέση της αντιπαράθεσης οι πολίτες της χώρας, οι οποίοι βιώνουν για πρώτη φορά στη ζωή τους ελλείψεις ακόμη και σε ένα τέτοιο είδος πρώτης ανάγκης.

Ρεπόρτερ του πρακτορείου Associated Press επισκέφθηκε ένα σούπερ μάρκετ στο Καράκας την Τετάρτη και διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν στα ράφια του χαρτιά τουαλέτας, ενώ σε ένα δεύτερο εξαφανίστηκαν από τους πελάτες σε ελάχιστο χρόνο, μόλις διαδόθηκε ότι είχε φτάσει μία νέα παρτίδα.

Ορισμένοι από τους πελάτες, που στάθηκαν στην ουρά, δήλωσαν ότι έψαχναν δύο εβδομάδες για να βρουν χαρτί τουαλέτας. Οικονομολόγοι αναφέρουν ως αιτίες των ελλείψεων τους ελέγχους τιμών στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, που κάνει η κυβέρνηση, αλλά και τους συναλλαγματικούς περιορισμούς.

«Οι κρατικά ελεγχόμενες τιμές -κάτω από τις τιμές αγοράς- έχουν πάντα ως αποτέλεσμα τις ελλείψεις. Το πρόβλημα των ελλείψεων θα χειροτερεύει συνέχεια, όπως γινόταν επί χρόνια στη Σοβιετική Ένωση», δηλώνει ο Στιβ Χάνκε, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς.

Για τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, που διαδέχθηκε τον Ούγκο Τσάβες, οι ελλείψεις οφείλονται σε αντικυβερνητικές δυνάμεις, περιλαμβανομένου και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα, ότι θα προχωρήσει στην εισαγωγή 760.000 τόνων τροφίμων συμπληρωματικά προς τις εισαγωγές μεγάλων ρολών χαρτιού τουαλέτας μήκους 50 μέτρων το καθένα.

Όμως και ο υπουργός Εμπορίου της Βενεζουέλας, Αλεχάντρο Φλέμινγκ, απέδωσε την έλλειψη χαρτιού τουαλέτας στην «ακραία ζήτηση», καθώς οι πολίτες έχουν πανικοβληθεί από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Συμπλήρωσε επίσης, ότι «η επανάσταση θα φέρει στη χώρα το αντίστοιχο 50 εκατομμυρίων ρολών χαρτιού τουαλέτας. Έτσι θα γεμίσουμε την αγορά και θα ηρεμήσει ο κόσμος».

Ο υπουργός Οικονομικών, Νέλσον Μερέντες, εξήγγειλε επίσης μέτρα που θα διευκολύνουν την εισαγωγή πρώτων υλών στη Βενεζουέλα, καθώς με το σημερινό καθεστώς συναλλάγματος αναγκάζονται να υπολειτουργούν οι παραγωγικές μονάδες. Ο Μερέντες δήλωσε, ότι υπάρχουν αιτήματα για χορήγηση δολαρίων ΗΠΑ από περίπου 1.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και άλλες τόσες μεγαλύτερες, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα επειδή δεν μπορούν να εισάγουν εξαρτήματα και υλικά από το εξωτερικό λόγω έλλειψης συναλλάγματος.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει επηρεάσει τη συμπεριφορά των απογοητευμένων καταναλωτών, οι οποίο ψάχνουν ημέρες για να βρουν είδη πρώτης ανάγκης και εφόσον ανακαλύψουν κάποια, τα αγοράζουν σε μεγάλες ποσότητες. Ο Φλέμινγκ ανέφερε, ότι στη Βενεζουέλα καταναλώνονταν κανονικά περίπου 125 εκατομμύρια ρολά χαρτιού τουαλέτας τον μήνα, όμως εκτιμά ότι τώρα υπάρχει ζήτηση για 40 εκατομμύρια περισσότερα.

«Θα εισάγουμε 50 εκατομμύρια για να δείξουμε σε αυτές τις ομάδες, ότι δεν θα μας γονατίσουν», συμπλήρωσε ο υπουργός της κυβέρνησης Μαδούρο.