Αμερικανοί επιστήμονες εξέφρασαν την Παρασκευή την ανησυχία τους μετά τη δημοσίευση μελέτης που αναφέρει ότι οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης ξεπέρασαν για πρώτη φορά το ψυχολογικό όριο των 400 μερών ανά εκατομμύριο (ppm).

Τους υπολογισμούς που αποκαλύπτουν ότι το διοξείδιο του άνθριακα έφτασε τα 400.03 ppm ανακοίνωσε το κέντρο ερευνών National Oceanic and Atmospheric Administration που βρίσκεται στη Μάουνα Λόα στη Χαβάη. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν έπειτα από μετρήσεις στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι υπολογισμοί αυτοί, πάντως, δεν συμφωνούν με εκείνους που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Στην τελευταία του μέτρηση στις 9 Μαΐου παρουσιάζει τα επίπεδα του C02 στα 399.73 ppm.

Σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές, επί 800.000 χρόνια τα επίπεδα CO2 δεν είχαν ξεπεράσει ποτέ τα 300 ppm. H τελευταία φορά που οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης είχαν ξεπεράσει τα 400 ppm ήταν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, πριν από 3,5 με 5 εκατομμύρια χρόνια, πολύ προτού υπάρξει ο άνθρωπος.

«Είναι σαν να δημιουργούμε ένα κλίμα που ενδεχομένως να έχει καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα» λέει ο Μπομπ Ουάρντ του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τις Κλιματικές Αλλαγές Grantham.