Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ούλι Χένες, το αφεντικό της Μπάγερν Μονάχου, που τώρα έχει εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο φοροδιαφυγής με πολιτικές διαστάσεις, απασχολεί τη δημόσια σφαίρα έξω από την ομολογουμένως εξαιρετικά επιτυχημένη ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο.

Η παρουσία του 61χρονου Ούλι Χένες στη δημόσια ζωή της Γερμανίας είναι χαρακτηριστική της ισχύος και της διείσδυσης του κόσμου του ποδοσφαίρου στην πολιτική σκηνή της χώρας: Φίλος της Ανγκελα Μέρκελ, εκ των βασικών χρηματοδοτών του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας και άνθρωπος που αναλαμβάνει ρόλους έξω από τα στεγανά της Μπουντεσλίγκα.

Ο Χένες για παράδειγμα υπήρξε μια από τις προσωπικότητες της Γερμανίας που λειτούργησαν ως αιχμή του δόρατος για τις πολιτικές «επιθέσεις» προς την Ελλάδα το φθινόπωρο του 2011, όταν η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου αμφιταλαντευόταν ανάμεσα στην αποδοχή των σκληρών όρων των δανειστών και το περιβόητο δημοψήφισμα.

Στις αρχές Νοεμβρίου του 2011 ο Ούλι Χένες, ο γιος του χασάπη που έγινε ποδοσφαιριστής και έπειτα πρόεδρος της πιο ισχυρής ποδοσφαιρικής ομάδας της Γερμανίας και ιδιοκτήτης μιας ακμαίας αλλαντοβιομηχανίας, είχε χαρακτηρίσει «αχάριστους» τους Ελληνες, που δεν λένε ούτε ένα «ευχαριστώ» για τα λεφτά που θέλει να τους δανείσει το Βερολίνο.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι δεν ρίχνουμε το φταίξιμο της κρίσης στους Ελληνες. Αν δεν χρειάζονται τη βοήθεια μας ας μείνουν μόνοι τους. Τουλάχιστον όμως θα έπρεπε να πουν ένα «ευχαριστώ». Είναι υποχρέωση τους. Συνήθως σε ευχαριστούν όταν προσφέρεις βοήθεια», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο Ούλι Χένες, προσθέτοντας: «Αν δεν δέχονται την βοήθεια τότε προβλέπω μαύρες μέρες».

Ο Χένες, ο οποίος τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου γιγάντιας φοροδιαφυγής, καθώς εμφανίζεται να έχει διοχετεύσει στην Ελβετία περί τα 10 εκατ. ευρώ, είχε στο πρόσφατο παρελθόν ζητήσει και από την UEFA, να απαγορεύσει τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις των συλλόγων από τη Βρετανία και την Ισπανία επειδή έχουν μεγάλα χρέη και «θολά» οικονομικά.