Ενα βήμα πριν από τη σύλληψη δύο βασικών υπόπτων για τη δολοφονική επίθεση στον τερματισμό του Μαραθωνίου της Βοστώνης βρίσκονται οι αμερικανικές Αρχές, που θεωρούν μέγιστη προτεραιότητα πλέον να συλλάβουν τους δράστες και να τους οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Το FBI έχει ήδη διασταυρώσει τα στοιχεία που περισυνέλεξε από τον τόπο των επιθέσεων με φωτογραφίες από κάμερες ασφαλείας και θεωρεί ότι ταυτοποιούνται στις φιγούρες δύο ατόμων που φέρονται να κουβαλούν και τον σάκο που περιείχε τις βόμβες. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές περισυνέλεξαν κομμάτια από ένα σχισμένο μαύρο σακίδιο που περιείχε, όπως πιστεύουν, εκρηκτικά. Με βάση τα κομμάτια αυτά κατόρθωσαν να προσδιορίσουν τη μάρκα και το μοντέλο των σακιδίων, τα οποία ταιριάζουν με αυτά στις φωτογραφίες των υπόπτων. Ετσι, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία των ΗΠΑ είναι κάτι περισσότερο από βέβαιη για τα αποτελέσματα των ερευνών της και θέλοντας να διαλευκάνει όσο πιο σύντομα γίνεται την υπόθεση, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των υπόπτων. Κατά τη διάρκεια επίσημης ανακοίνωσης, ο επικεφαλής των ερευνών του FBI Ρίτσαρντ Ντεσλαριέρς δήλωσε ότι έχει εξακριβωθεί η ταυτότητα των δύο υπόπτων και ζήτησε από τον αμερικανικό λαό να βοηθήσει για τον εντοπισμό τους. Μάλιστα, παρουσίασε φωτογραφίες οι οποίες προέρχονται από κάμερες ασφαλείας, όπου καταγράφονται λεπτομερώς οι κινήσεις τους και ο εξοπλισμός τους. «Κάποιος εκεί έξω ξέρει αυτά τα άτομα», ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνών του FBI, επισημαίνοντας ότι οι δύο ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις της Βοστώνης θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνοι και πιθανώς είναι οπλισμένοι.

Στις φωτογραφίες, ο ύποπτος νούμερο ένα –όπως αποκαλείται –εμφανίζεται να φορά ένα σκούρο καπέλο, ενώ ο ύποπτος νούμερο δύο, που φέρει λευκό καπέλο, θεωρείται ότι είναι εκείνος που τοποθέτησε την τσάντα με τα εκρηκτικά στα σημεία όπου τελικά εξερράγησαν. Οπως είπε ο Ρίτσαρντ Ντεσλαριέρς, οι δύο ύποπτοι «φαίνεται να πηγαίνουν μαζί στη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου». Οι φωτογραφίες τους έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του FBI και οι Αρχές εργάζονται για να βελτιώσουν τη μάλλον κακή ποιότητα των εικόνων. «Κάποιος ξέρει αυτούς τους ανθρώπους που είναι φίλοι, γείτονες, συνάδελφοι ή μέλη κάποιας οικογένειας. Κάθε πληροφορία, όσο ασήμαντη και αν φαίνεται, είναι προς το συμφέρον μας», σημείωσε ο επικεφαλής των ερευνών του FBI. «Κάθε στοιχείο μάς φέρνει πιο κοντά στη δικαιοσύνη» πρόσθεσε.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΑ… iPHONE. Το κυνήγι των βομβιστών της Βοστώνης, επισημαίνουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», εξελίσσεται σε «δοκιμαστική εφαρμογή της νέας επιστήμης διερεύνησης εγκλημάτων στην εποχή του iPhone». Εκτός από τα βίντεο που έχουν πάρει από τις κάμερες ασφαλείας, τις τελευταίες ημέρες οι Aρχές έχουν απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις στο κοινό να παραδώσει καταγεγραμμένες εικόνες από τον τόπο του εγκλήματος –ακόμα και στο αεροδρόμιο Λόγκαν της Βοστώνης αστυνομικοί ρωτούσαν σχετικά τους επισκέπτες που εγκατέλειπαν την πόλη. Η Αστυνομία, βέβαια, αξιοποιεί παρόμοια στοιχεία από την εποχή που ο Αμπρααμ Ζάπραντερ κατέγραψε τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι σε βιντεοκάμερα· στην εποχή των έξυπνων κινητών τηλεφώνων όμως τα ερασιτεχνικά βίντεο και οι φωτογραφίες μετατρέπονται συχνά σε ζωτικό στοιχείο της έρευνας.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προσπαθούν να αναπτύξουν λογισμικά που θα σαρώνουν αυτόματα εικόνες από βίντεο. Επί του παρόντος, οι ερευνητές είναι υποχρεωμένοι να εξετάζουν όλα τα βίντεο, με στόχο να κατασκευάσουν ένα φωτογραφικό αρχείο από τον τόπο της επίθεσης, τα δύο σημεία όπου εξερράγησαν οι ισάριθμες βόμβες, πριν και μετά τις εκρήξεις. Μπορούν όμως να αξιοποιήσουν προγράμματα που συγχωνεύουν εικόνες και βίντεο από διαφορετικές συσκευές και διαφορετικά φορμάτ, καθώς και λογισμικά που επιτρέπουν στους τεχνικούς να τοποθετήσουν «ετικέτες» σε συγκεκριμένα αντικείμενα -σακίδια, για παράδειγμα –και κάνουν πιο εύκολο τον έλεγχο ανάμεσα σε διάφορες πηγές. Ταυτόχρονα, έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπων που χρησιμοποιήθηκε ώστε να εντοπιστούν οι εμπλεκόμενοι στη δολοφονία ενός αξιωματούχου της Χαμάς στο Ντουμπάι, το 2010, από εικόνες που κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας.