Σε μια «πολύ βρετανική τελετή», όπως τη χαρακτήρισε ο Τύπος, ξένοι ηγέτες (οι περισσότεροι πρώην), γαλαζοαίματοι, επίσημοι από 170 χώρες και ο πολιτικός κόσμος της Βρετανίας αποχαιρέτησαν χθες την πρώην πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές. Μέσα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου ακούστηκαν προσευχές, ύμνοι, εδάφια της Βίβλου από τους 2.300 παρισταμένους, μεταξύ των οποίων –παραβιάζοντας το πρωτόκολλο –και η Βασίλισσα Ελισάβετ. Εκτός του ναού, αρκετοί Λονδρέζοι είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την άμαξα με το σκεπασμένο με τη βρετανική σημαία φέρετρο να περνά, συνοδευόμενο από στρατιώτες, ναύτες και αεροπόρους. Οι περισσότεροι χειροκροτούσαν. Δεν έλειψαν πάντως και αυτοί που επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν σιωπηλά για τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολούθησε στα 11 χρόνια της εξουσίας της και γύρισαν τις πλάτες τους στο φέρετρο, ενώ ένας ύψωσε πανό που έγραφε «Αναπαύσου εν ντροπή».

Στη νεκρώσιμη ακολουθία της Σιδηράς Κυρίας παρέστησαν οι διάδοχοί της στην πρωθυπουργία: Τζον Μέιτζορ, Τόνι Μπλερ, Γκόρντον Μπράουν και Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος μάλιστα πριν από την κηδεία είχε δηλώσει μιλώντας στο ραδιόφωνο ότι «είμαστε όλοι θατσερικοί τώρα», προκαλώντας αντιδράσεις. Ο Ισραηλινός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Πολωνός Ντόναλντ Τασκ ήταν δύο από τους μόλις 11 εν ενεργεία Πρωθυπουργούς που παραβρέθηκαν. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία των πρώην αμερικανών προέδρων που είχαν προσκληθεί. Παρόντες ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ και ο πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Φρεντερίκ ντε Κλερκ, ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα αλλά και καλλιτέχνες όπως η πρωταγωνίστρια της «Δυναστείας» Τζόαν Κόλινς, η τραγουδίστρια Σίρλεϊ Μπάσεϊ και ο συνθέτης Αντριου Λόιντ Βέμπερ.

ΕΝΑ ΔΑΚΡΥ… Στην ατμόσφαιρα επικρατούσαν θλίψη αλλά και ψυχραιμία, καθώς ήταν γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια η Μάργκαρετ Θάτσερ, που πέθανε σε ηλικία 87 ετών, είχε υποστεί πολλά εγκεφαλικά και έπασχε από άνοια. Μόνο ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν εθεάθη με ένα δάκρυ να κυλά στο μάγουλό του, αλλά –όπως σχολίασαν στο Διαδίκτυο –αυτό μπορεί να οφειλόταν στο ότι το ΔΝΤ έκρινε το πρόγραμμα λιτότητας που πρότεινε ως καταστροφικό και χθες ανακοινώθηκε αύξηση των ανέργων στα 2,56 εκατομμύρια, με 900.000 άτομα να έχουν χάσει τη δουλειά τους τον τελευταίο χρόνο.

Ενα κανόνι που είχε χρησιμοποιηθεί το 1982 στον πόλεμο των Φόκλαντ εναντίον της Αργεντινής έριξε αρκετές βολές προς τιμήν της στη διάρκεια της μεγαλοπρεπούς κηδείας, η οποία συγκρίνεται μόνο με εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ. Η πρεσβευτής της Αργεντινής στο Λονδίνο είχε προσκληθεί αλλά τελικά δεν παρέστη.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν ιδιαίτερα αυξημένα και περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί περιπολούσαν στους δρόμους του κέντρου του Λονδίνου.