Το συντονισμό των ερευνών για τις δύο εκρήξεις που έσπειραν τον τρόμο στον Μαραθώνιο της Βοστώνης σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 144, ανέλαβε το FBI το οποίο ανακοίνωσε ότι πρόκειται για «έρευνα πιθανού τρομοκρατικού κτυπήματος».

Η αστυνομία της Βοστώνης ανακοίνωσε ότι εργάζονται όλοι πυρετωδώς και έχουν ανασταλεί άδειες και ρεπό του προσωπικού της.

Δεκαεπτά από τους 144 τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση και αρκετά από τα τραύματα των θυμάτων αφορούν ακρωτηριασμό από την έκρηξη.

«Θα βρούμε ποιος ευθύνεται. Θα βρούμε και το γιατί έγινε» υποσχέθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεοπτικό του μήνυμα μετά τις φονικές εκρήξεις.

«Οποιοσδήποτε είναι υπεύθυνος, οποιαδήποτε ομάδα και αν ευθύνεται θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη»

Αν και ο αμερικανός Πρόεδρος δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «τρομοκρατία» αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε λίγη ώρα μετά το μήνυμα Ομπάμα: «Κάθε ενέργεια με εκρηκτικούς μηχανισμούς , όπως φαίνεται και αυτή, είναι ξεκάθαρα μία πράξη τρόμου και ως τέτοια ενέργεια θα την αντιμετωπίσουμε».

Ο επιθεωρητής της αστυνομίας της Βοστώνης Εντουαρντ Ντέιβις ανακοίνωσε ότι οι αρχές «δεν έλαβαν καμία πληροφορία ή προειδοποίηση για αυτό που συνέβη».

Ο ίδιος κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να μείνουν στα σπίτια τους ενώ τοπικό τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε ότι γίνεται έρευνα σε διαμέρισμα της Βοστώνης, σχετικά με τις εκρήξεις.

Ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Ντιβάλ Πάτρικ ανακοίνωσε ότι η πόλη «θα ανοίξει την Τρίτη αλλά με ισχυρή αστυνομική παρουσία».

«Θα υπάρχουν τυχαίοι έλεγχοι ασφαλείας σε διάφορα σημεία και εξέταση αντικειμένων, πακέτων ή αποσκευών και καλούμε όλους τους πολίτες σε επαγρύπνηση» δήλωσε ο ίδιος.

Βίντεο και φωτογραφίες από τον Μαραθώνιο της Βοστώνης βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των ερευνητών του FBI, που αναζητούν στοιχεία για να εντοπίσουν τους υπεύθυνους των εκρήξεων.

Δεδομένου ότι στον Μαραθώνιο τρέχουν κάθε χρόνο 27.000 άνθρωποι και τον παρακολουθούν περίπου 500.000, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι θα αντλήσουν άφθονα στοιχεία από το οπτικό υλικό σχετικά με το τι συνέβη πριν και μετά από την έκρηξη των δύο μηχανισμών την ώρα που εκατοντάδες δρομείς έτρεχαν προς τη γραμμή του τερματισμού στην Κόπλεϊ Πλάζα της συνοικίας Μπακ Μπέι της Βοστώνης.

Οπως δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ντελοριέ του FBI σε συνέντευξη Τύπου πρόκειται για μια «εγκληματολογική έρευνα», αλλά και μια «εν δυνάμει μια τρομοκρατική έρευνα», ενώ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα πρώτα ευρήματα ή την κατεύθυνση των ερευνών.

Η αστυνομία της Βοστώνης «σαρώνει» τη διαδρομή της κούρσας των 42 χιλιομέτρων για να εντοπίσει ενδεχομένως στοιχεία, ενώ έχει αποκλείσει την περιοχή γύρω από το σημείο όπου έγιναν οι εκρήξεις.

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ μίλησε για την υπόθεση με τον διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μίλερ και την γενική εισαγγελέα της Βοστώνης Κάρμεν Ορτίζ.

Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της Εθνοφρουράς και τα τοπικά νοσοκομεία φρουρούνται από ένοπλους αστυνομικούς.

Στην έρευνα συμμετέχουν επίσης υπηρεσίες πληροφοριών όπως η CIA και το Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας.