«Σε ό,τι αφορά αυτή την παράσταση, έχω να πω ότι μου άρεσε». Αυτό ήταν το σχόλιο του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν δημοσιογράφοι τον ρώτησαν πώς αντιμετώπισε τη διαμαρτυρία που έκαναν εναντίον του γυμνόστηθες γυναίκες στη Γερμανία.

Νωρίτερα, ωστόσο, η ρωσική κυβέρνηση είχε ζητήσει από την Γερμανία την απόλυτη και κατηγορηματική καταδίκη την γυμνόστηθης διαμαρτυρίας κατά του ρώσου Προέδρου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε εμπορική έκθεση στο Ανόβερο, όπου συνοδευόταν από τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Τρεις γυναίκες μέλη της ομάδας Femen, η οποία έχει οργανώσει μια σειρά διαμαρτυριών κατά της κράτησης των μελών του συγκροτήματος Pussy Riot, εμφανίστηκαν γυμνόστηθες μπροστά στον Πούτιν την ώρα που εκείνος επισκεπτόταν την εμπορική έκθεση.

Παράλληλα, αποκαλούσαν «δικτάτορα» τον ρώσο Πρόεδρο.

Ο Πούτιν και η Μέρκελ ήταν στο περίπτερο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του ομίλου Μάρτιν Βίντερκορν, όταν τέσσερις γυναίκες που φώναζαν «dictator!» (δικτάτορα!), όρμησαν πάνω στην εξέδρα.

Σε εικόνες που μετέδωσε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ενημέρωσης NTV, βλέπει κανείς δύο απ’ αυτές τις γυναίκες, που είχαν γραμμένο στο σώμα τους με μαύρη μπογιά το σύνθημα που φώναξαν, να τίθενται με δυσκολία υπό έλεγχο από την αστυνομία.

Ο Πούτιν και η Μέρκελ επισκέπτονταν την έκθεση του Ανόβερου, η οποία καυχάται πως είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική έκθεση στον κόσμο.

Χθες Κυριακή το βράδυ, στη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, η γερμανίδα καγκελάριος είχε καλέσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη Ρωσία να δώσουν «μια ευκαιρία στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και στις πολλές ενώσεις που στη Γερμανία ξέρουμε πως είναι ένας κινητήρας καινοτομίας».

Οι δηλώσεις αυτές υπαινίσσονταν τις έρευνες που διεξάγονται στη Ρωσία εναντίον πολλών διεθνών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων τα γερμανικά πολιτικά ιδρύματα.

Οι έρευνες αυτές έχουν προκαλέσει την οργή των εταίρων της Μόσχας.

Η ένωση φεμινιστριών ακτιβιστριών Femen, η οποία ιδρύθηκε στην Ουκρανία και συνηθίζει τις γυμνόστηθες διαμαρτυρίες, είχε διαδηλώσει την περασμένη Πέμπτη εναντίον του ισλαμισμού μπροστά από τεμένη και διπλωματικές αντιπροσωπείες της Τυνησίας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα πως οι διαδηλώτριες στην έκθεση του Ανόβερου ανήκουν σ’ αυτή την οργάνωση.

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας η Μέρκελ και ο Πούτιν είχαν αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του ναζισμού, σ’ ένα κοιμητήριο για τους κρατούμενους στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας κοντά στο Ανόβερο, όπου είναι θαμμένα 386 θύματα, εκ των οποίων 154 Ρώσοι, που δολοφονήθηκαν από την Γκεστάπο το 1945.

«Πρόκειται για συνήθη χουλιγκανισμό και δυστυχώς τον συναντάει κανείς σε όλο τον κόσμο. Κάποιος όμως πρέπει να τους τιμωρήσει» δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόβ.

«Σταματήστε την πολιτική τρομοκρατία» έγραφαν τα πανό και άλλων διαδηλωτών στο Ανόβερο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας ζήτησε τη μετατροπή της Ρωσίας σε «ενεργή πολιτική κοινωνία» δίνοντας περισσότερη ελευθερία και στις μη κυβερνητικές οργανώσεις στη χώρα, οι οποίες τελούν υπό διωγμό το τελευταίο διάστημα.

Στα «αγκάθια» της σχέσης Κρεμλίνου – Βερολίνου έχουν προστεθεί όμως, πρόσφατα άλλα δύο, που εντείνουν το ψυχρό κλίμα : Πρώτον η ρωσική στήριξη στο καθεστώς Ασαντ της Συρίας και δεύτερον οι κατηγορίες της Μόσχας για ενορχηστρωμένο από τη Γερμανία σχέδιο διάσωσης της Κύπρου ώστε να ζημιωθούν οι Ρώσοι.