Σε μια χώρα συνυφασμένη με το ψυχροπολεμικό παρελθόν του ως πράκτορα της KGB, τη Γερμανία, βρίσκεται από χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο ρώσος Πρόεδρος παρέστη μαζί με τη γερμανίδα Καγκελάριο στα εγκαίνια της βιομηχανικής έκθεσης στο Αννόβερο. Τον υποδέχθηκε έξω από το συνεδριακό κέντρο Centrum της πόλης ένα πολύχρωμο μπουκέτο διαδηλωτών, από αυτά που τόσο αντιπαθεί. Κάποιοι διαμαρτύρονταν για τη στήριξη που εξακολουθεί να παρέχει στον Σύρο Μπασάρ αλ Ασαντ. Αλλοι για την εχθρική στάση του Κρεμλίνου έναντι των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και δη για τις έρευνες που πραγματοποίησαν τέλη Μαρτίου οι ρωσικές Αρχές στα γραφεία δύο γερμανικών θινκ τανκ στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, κατάσχοντας προσωρινά υπολογιστές και έγγραφα.

Μια κάποια νοσταλγία για τις παλιές καλές εποχές, τότε που υπηρετούσε ως διευθυντής του Οίκου Γερμανοσοβιετικής Φιλίας στη Δρέσδη, ο Πούτιν ίσως να την ένιωσε. Βρισκόταν τότε, την περίοδο 1984-1990, στον κολοφώνα της καριέρας του ως πράκτορας της KGB –μια καριέρα που εξαργύρωσε πολιτικά στη συνέχεια. Αν πιστέψουμε, πάντως, τους πρώην συναδέλφους του που μίλησαν στο γαλλικό περιοδικό «L’ Express», ο κολοφώνας αυτός δεν ήταν παρά μια… αργομισθία.

«ΑΚΙΝΔΥΝΗ Η ΔΡΕΣΔΗ». «Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν εκτεθειμένος σε μηδενικό κίνδυνο!» δήλωσε χαρακτηριστικά ο 53χρονος Βαλέρι Κιριάιεφ, πρώην συνταγματάρχης της KGB και νυν βοηθός διευθυντή στην εφημερίδα «Νόβαγια Γκαζέτα». «Το να έχεις έδρα τη Δρέσδη, στην Ανατολική Γερμανία, ήταν λίγο πολύ το ίδιο επικίνδυνο όσο θα ήταν σήμερα η αποστολή ενός γάλλου κατασκόπου στη Λιμόζ ή το Περπινιάν. Την εποχή εκείνη οι πραγματικοί μυστικοί πράκτορες στέλνονταν στο Λονδίνο ή το Παρίσι, πίσω από τις γραμμές του εχθρού, με μια κάλυψη διπλωμάτη ή διερμηνέα. Η καριέρα του ως κατασκόπου ήταν μέτρια· στη Δρέσδη πρέπει να βαριόταν θανάσιμα».

Αν υπάρχει κάτι κοινό στους πέντε πρώην συναδέλφους του Πούτιν στην KGB που μίλησαν στο «L’ Express», αυτό είναι η αντιπάθειά τους προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας. «Ο κατάσκοπος που δεν αγάπησαν» ήταν ο τίτλος του περιοδικού. «Ο διαφωνών Αντρέι Ζαχάροφ είπε κάποτε πως η KGB ήταν η λιγότερο διεφθαρμένη δομή της ΕΣΣΔ. Και είχε δίκιο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν το διατήρησε αυτό», δήλωσε ο 50χρονος Γιούρι Γκέρβις, νυν αντιπρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Μόσχας.

ΜΙΖΕΣ. «Η στρατολόγηση στη [διάδοχο] FSB γίνεται με μέσο. Το «εισιτήριο εισόδου» δίνεται επί πληρωμή: αγοράζουμε μια θέση όπως αγοράζουμε μια άδεια ταξί. Οι πράκτορες λειτουργούν ως «σκεπή» [προστασία επί πληρωμή] στους διευθυντές επιχειρήσεων. Δεν χτίζουμε έτσι ένα κράτος».

«Ποτέ δεν είχε η Ρωσία έναν τόσο διεφθαρμένο κρατικό μηχανισμό», προσυπογράφει ακόμα ένας παλιός της KGB, ο 56χρονος Γκενάντι Γκούντκοφ, επικεφαλής σήμερα μιας ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας που σύρθηκε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, στη χρεοκοπία άπαξ και ο Γκούντκοφ αποφάσισε να συμμετάσχει, πέρυσι, στις διαδηλώσεις εναντίον του Πούτιν. «Ουδέποτε ήταν τόσο έντονη η ηθική εξαχρείωση των ελίτ. Λένε πως είναι πατριώτες. Αλλά εξαρτώνται απόλυτα από τη Δύση, όπου στέλνουν τα χρήματά τους, τις οικογένειές τους και όπου περνούν τις διακοπές τους. Κάθε φορά που σκέπτομαι τον Πούτιν, θυμάμαι τους στίχους του Βλαντίμιρ Βισότσκι [του επονομαζόμενου και «Ζακ Μπρελ της σοβιετικής περιόδου»]: «Και μας έλειπε ένας πραγματικός ηγέτης σε αυτό το άσυλο ανιάτων…».