Σε ένα μεγάλο εμπόδιο προσέκρουσε, προτού ακόμα αρχίσει, η διαδικασία απόσυρσης των κούρδων ανταρτών από την τουρκική επικράτεια προς τις βάσεις τους στα βουνά του Βόρειου Ιράκ. Τον δρόμο για αυτή την ιστορική αναδίπλωση άνοιξε η εκεχειρία που κήρυξε τον περασμένο μήνα το PKK, κατόπιν εντολής του φυλακισμένου στο Ιμραλί ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, και πολύμηνων διαβουλεύσεων με την Αγκυρα. Οι κούρδοι αντάρτες αξιώνουν νομικές εγγυήσεις πως δεν θα δεχθούν καμία επίθεση από τον τουρκικό Στρατό κατά τη διάρκειά της, αίτημα που απορρίπτει η κυβέρνηση Ερντογάν.

«Οι αντάρτες δεν μπορούν να αποχωρήσουν παρά μόνο αν υπάρξει νομικό έρεισμα και ληφθούν μέτρα, διότι υπέστησαν μεγάλες επιθέσεις όταν επιχείρησαν να αναδιπλωθούν στο παρελθόν», δήλωσε σε συνέντευξή του στο κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο Nuce TV ο διοικητής του PKK Τζεμίλ Μπαγίκ. Εκατοντάδες αντάρτες του PKK εκτιμάται, πράγματι, πως σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια υποχώρησής τους το 1999, μετά τη σύλληψη και την καταδίκη του Οτζαλάν. Ο τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εγγυηθεί προσωπικά ότι η ιστορία δεν θα επαναληφθεί· τάσσεται όμως εναντίον οποιασδήποτε νομοθετικής ρύθμισης, αντιτείνοντας πως θα ήταν καλύτερα να αφοπλιστούν οι αντάρτες πριν ξεκινήσουν την αποχώρηση ώστε να αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος εμπλοκής με τον Στρατό. «Δεν μας ενδιαφέρει αν θα αφήσουν πίσω τα όπλα τους ή αν θα τα θάψουν. Πρέπει να αφοπλιστούν και να φύγουν. Ειδάλλως η κατάσταση είναι ανοιχτή σε πολλές προκλήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Μια υποχώρηση όπως την εννοεί ο Ερντογάν δεν είναι στο πρόγραμμα του κινήματός μας», απάντησε η ηγεσία του PKK από το Βόρειο Ιράκ.

Το θέμα θα βρεθεί αναμφισβήτητα στην κορυφή της ατζέντας κατά την επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιήσει αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνη και Δημοκρατία (BDP) στον Οτζαλάν στο Ιμραλί το Σαββατοκύριακο. Εφόσον βρεθεί λύση, η αντιπροσωπεία του BDP ενδέχεται να πάρει φεύγοντας μια διαταγή του φυλακισμένου κούρδου ηγέτη να αρχίσει η αποχώρηση των ανταρτών.

Κρίσιμο τεστ για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας αναμένεται να είναι, σε κάθε περίπτωση, τα αυριανά γενέθλια του Οτζαλάν και δη ο τρόπος με τον οποίο θα τα γιορτάσουν οι υποστηρικτές του. Για αύριο έχει προγραμματίσει και ο Ερντογάν συνάντηση με μέλη της επιτροπής σοφών που έχει επιφορτιστεί να ετοιμάσει εντός ενός μηνός αναφορά για την ειρηνευτική διαδικασία. Προς το παρόν, η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται εξαιρετικά λιγόλογη όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να προωθήσει προκειμένου να πείσει το PKK να αφοπλιστεί.